Šef HZJZ

Capak odgovorio zašto ugostiteljima ne može dopustiti isto što i crkvama

Portal Novi list

Foto Screenshot Nova TV

Foto Screenshot Nova TV

Odgovor je zapravo nemoguć, odgovorio je CapakNacionalni stožer civilne zaštite na današnjoj je konferenciji za medije predstavio novi paket epidemioloških mjera koji će na snazi biti od 22. prosinca do 10. siječnja.


Među ostalim, Stožer je u crkvama za blagdane, za Badnjak i za Božić, iznimno dopustio okupljajne više od 25 osoba, pod uvjetom da će se za jednog vjernika na misnim slavljima morati osigurati 25 kvadrata prostora.


Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak upitan je zašto se i ugostiteljskim objektima ne omogući poslovanje pod uvjetom jedne osobe na 7 kvadrata prostora, kao i crkvama?
“Odgovor je zapravo nemoguć”, odgovorio je Capak.


Potom je to pokušao malo pojasniti.


“Mi nastojimo spriječiti kontakte, ali da ne ograničimo neke djelatnosti važne gospodarski, mentalno i psihički i iz ‘kakvih god želite razloga’. Ova mjera za crkve je poštivanje želja vjernika za duhovnim mirom i potrebom da se proslavi blagdan.


Za Badnjak i Božić dopustilo smo da to bude uz minimalni epidemiološki rizik, a da se ipak omogući vjernicima da proslave ovaj blagdan”, rekao je Krunoslav Capak.