Obratio se javnosti

Capak o nizozemskoj odluci: “Ne postoji druga zemlja koja bi nas stavila na narančastu listu”

Portal Novi list

foto Darko Jelinek

foto Darko Jelinek

Krunoslav Capak je demantirao vijest o tome da Hrvatska nije dala dovoljno podataka za procjenu epidemiološke situacije: "To je potpuno netočno"Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak odlučio se obratiti javnosti nakon što je Nizozemska stavila Hrvatsku na svoju narančastu listu.


Zbog ove odluke nizozemske vlade, Nizozemci koji ljetulju u Hrvatskoj po povratku bi morali na dva tjedna u samoizolaciju. Riječ nije o obvezi, već “snažnoj preporuci”, ali ovaj potez njihove vlade bio je dovoljno jak signal dijelu Nizozemaca da počnu otkazivati već dogovorene aranžmane na hrvatskoj obali.


“To je potpuno netočno”


Capak je demantirao vijest o tome da Hrvatska nije dala dovoljno podataka za procjenu epidemiološke situacije: “To je potpuno netočno”.
“Mi ne šaljemo nikakve podatke direktno Nizozemskoj osim ako oni to ne zatraže, niti Nizozemska nama šalje neke podatke direktno, nego Europska unija ima svoju agenciju koja se zove ECDC – Europski ured za prevenciju i kontrolu bolesti, kojima svi mi skupa šaljemo strukturirane podatke”, pojasnio je Capak.


Sve je jasno vidljivo na web stranicama ECDC-a, dodaje.


“Možete vidjeti da mi šaljemo podatke po županijama, a mogu se pokazati i po regijama. Ti naši podaci su potpuno točni i ažurirani, mi svaki dan šaljemo te podatke, mi smo jedna od najurednijih država koje ECDC-u i WHO-u šalju podatke”, dodao je Capak.


Pokušao je raščlaniti kriterije po kojima nas je Nizozemske stavila na narančastu listu.


Koji su nizozemski kriteriji?


“Oni su postavili te kriterije prema kojima smo mi sad prešli tu 14-dnevnu incidenciju. Mi smo sad što se tiče Hrvatske na 27, s time da postoje regionalne razlike.


Ako bi se uzeo prosjek za sedam jadranskih županija, onda bi to bilo 23, a za kontinentalne je 28. Treba nam nekoliko dana da se ta brojka smanji, ja se nadam da će se to dogoditi kroz idućih par dana”, pojasnio je Capak.


Što se tiče drugih zemalja, Capak kaže da imaju kriterije koje je preporučila EU, a riječ je o 14-dnevnoj inicidenciji 16 na 100.000 stanovnika.


“Mi smo predlagali 15, Slovenija ima 10. To je individualna odluka svake zemlje koga će staviti na crvenu listu. Mi smo daleko od bilo čije crvene liste, što bi značilo da ne možemo putovati u tu zemlju bez karantene.


“Ne postoji zemlja koja bi nas stavila na tu listu”


Nadam se da ćemo u idućih nekoliko dana smanjiti taj broj i da ćemo biti stavljeni na zelenu listu”, dodaje Capak.


Uvjeren je da ne postoje druge zemlje koje bi nas mogle staviti na narančastu listu.


“Njemačka ima 14-dnevnu incidenciju 50, kod nas je to 27, dakle, nećemo doći na njihovu listu”, zaključio je Capak.