Nacionalni stožer

Većina zaraženih imaju UK soj, moguće nove mjere. Capak ne zna još je li ovo čemu svjedočimo početak trećeg vala

P. N.

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Novo postrožavanje mjera je, prema riječima Davora Božinovića moguće i lokalnoNacionalni stožer komentirao je nagli porast broja novih slučajeva u Hrvatskoj, navodeći kako nema posebnih novih žarišta, ali je primjetno da rastu brojke u primorskom županijama, dok je na kontinentu situacija nešto bolja.


U većini novih slučajeva prisutan je takozvani britanski soj.


“Imamo varijante koje se brže šire. Zbog ljepšeg vremena i povoljne situacije prije četiri tjedna, ljudi su se opustili. Sve je više druženja i pkupljanja, a to je najveći rizik. U Europi govore već o trećem valu. Teško je reći je li to kod nas treći val ili rep drugog vala, čemu se iskreno nadamo. No to nije bitno, trebamo nastaviti borbu za smanjenje broja novooboljelih, hospitaliziranih i umrlih. Dnevno pratimo brojke i pojavnost bolesti i donosimo odluke. Bliži se termin kad ćemo to ponovno učiniti, ako utvrdimo da je potrebno nešto hitno napraviti, to je moguće”, odvratio je Krunoslav Capak.
Novo postrožavanje mjera je, prema riječima Davora Božinovića moguće i lokalno.


“Nekoliko županija već djeluje po tom sistemu, prije svih Dubrovačko – neretvanska županija. Razmišlja se i o nekim mjerama u Primorsko – goranskoj županiji i Istri. Pratimo situaciju iz dana u dan. Mjere je opravdano kreirati na županijskoj županiji, ali to ne znači da ih neće biti i na razini cijele Hrvatske. Imamo i sada na snazi ozbiljne mjere, iako su najmanje restriktivne u EU. Taj režim ćemo održati samo ako svatko za sebe preuzme odgovornost. Ako netko misli da će izbjegavanjem propisanih mjera prevariti Stožer ili ne znam koga, u krivu je”, dodao je.


Članovi stožera misle da je broj onih koji odbijaju AstraZenecino cjepivo niže od 30 posto. Hrvatskoj zasad ne pada na pamet obustaviti cijepljenje tim cjepivom.


“Mi uvijek transparentno objavljujemo što je pozadina naših odluka. Ne bismo komentirali odluke drugih država. HZJZ i HALMED sve su objasnili”, ustvrdio je Božinović.


Donijeta je odluka o većem razmaku između dvije doze cjepiva – za AstraZenecu i Modernu to su 42 dana, a za Pfizer 12 tjedana.