Šef HZJZ-a

Capak javio Pfizeru da može izvući više cjepiva iz bočica, sad nam naplaćuju skuplje

Portal Novi list

Foto HZJZ

Foto HZJZ

Mi smo Pfizer pitali hoće li rezultati biti isti ako se uzima šest doza. Odlučili su da će to i naplaćivati sada, umjesto pet doza naplatit će šest, rekao je Capak.Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na današnjoj press konferenciji Nacionalnog stoižera civilne zaštite kazao je kako je Pfizer deklarirao kako u jednoj bočici ima pet doza cjepiva, a ljudi na terenu su uspjeli navući šest, pa čak i sedam doza cjepiva. Objasnio je i kako je moguće.


“Mi smo imali deklariranih pet doza po bočici. Kolege su nam javljali da su mogli navući i šest, sedam. Tražili smo objašnjenje, Pfizer je rekao da je to moguće. Kako je do toga došlo, pitajte Pfizer”, rekao je Capak.


“Neki su imali igle za navlačenje od 2mm, a neki od 1mm. Neke zemlje nisu mogle nabaviti manje šprice, mi imamo te i možemo od početka navlačiti više”, rečeno je.
“Mi smo Pfizer pitali hoće li rezultati biti isti ako se uzima šest doza. Odlučili su da će to i naplaćivati sada, umjesto pet doza naplatit će šest”, rekao je Capak.


Na današnjoj press konferenciji Stožera Capak je upitan zašto je naručeno najviše AstraZenecinog cjepiva?


“Prvi ugovor koji je EU ponudila je bio ugovor s njima. Tada je bilo govora da će prvo cjepivo koje će se registrirati biti upravo to cjepivo. To je bio listopad.


Nitko tada nije spominjao registraciju Pfizera. Vidjeli smo da je cijena povoljna i naručili smo količine koje su nam trebale za najrizičnije skupine”, kazao je Krunoslav Capak.


“Nama je pripalo 2.7 milijuna doza. AstraZeneca je pred registracijom. Predan je zahtjev. Datum registracije vjerojatno je 29.1.”, dodao je.


“Učinkovitost AstraZenecinog cjepiva je 62 do 92 posto. Učinkovitost raste s drugom dozom. Testirano je na 40.000 osoba, učinkovitost protiv teških oblika bolesti je 100 posto. Cjepivo štiti protiv teških oblika sto posto”, rekao je Capak.