VRHUNAC EPIDEMIJE

Capak: Činimo sve što možemo, a ako se i dogodi smrtni slučaj razloga za paniku nema

Portal Novilist.hr

Foto D. JELINEK

Foto D. JELINEK

"Nemoguće prognozirati vrhunac epidemije i da je to više osjećaj epidemiologa, ali će sljedeća dva do tri tjedna biti kritično. Do sada zaraženi su oni koji su putovali pa se vratili u Hrvatsku s koronavirusom, a pozitivno je što su zaraženi mlađi i dobrog zdravstvenog stanja i nije zabilježena bolest kod starijih ili kroničnih bolesnika koji spadaju pod rizične skupine", ističe Krunoslav CapakU razgovoru za N1 ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak osvrnuo se na dva slučaja u kojem su prvi pacijenti zaraženi koronavirusom ozdravili. Objasnio je i koje daljnje mjere pripremaju u borbi protiv epidemije


“Konačno smo dočekali da su pacijenti imali dva negativna testa u 48 sati. Iz mjere opreza, kako je to nova bolest i virus, rekli smo im da ostanu kod kuće još 14 dana kako ne bi nekoga možda zarazili.


Mislimo da ne mogu zaraziti, ali zbog mjera predostrožnosti smo im rekli da ostanu u kući još 14 dana”, rekao je ravnatelj HZJZ-a.
Oko sastanka u ministarstvu zdravstva kaže da jačaju zdravstveni sustav i pripremaju ga ako bude bilo puno oboljelih i teških slučajeva.


“Mi ćemo sada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Domovima zdravlja, osigurati punktove na kojima će se pregledavati pacijenti koji imaju simptome ili misle da imaju koronavirus. Jačamo i sustav u Infektivnoj klinici, tamo će biti postavljeni kontejneri koji će služiti za trijažu i pregled pacijenata.


Radimo i na tome da osnujemo dodatne kapacitete intenzivne njege”, rekao je Capak.


Pojašnjava da se s povećanjem broja slučajeva povećava i broj testiranja pa se uzorci osim Infektivne klinike testiraju i u Zavodu za javno zdravstvo grada Zagreba i HZJZ.


Kada je riječ o samoizolaciji kaže kako smatraju da je dovoljna mjera da osoba bude u posebnoj prostoriji i nema previše kontakta s ukućanima, a kontaktom se smatra kontakt manji od jednog metra više od 15 minuta, a ostali se ukućani mogu slobodno kretati.


Kaže da je nemoguće prognozirati vrhunac epidemije i da je to više osjećaj epidemiologa, ali kaže da će sljedeća dva do tri tjedna biti kritično.


Do sada zaraženi su oni koji su putovali pa se vratili u Hrvatsku s koronavirusom, a pozitivno je što su zaraženi mlađi i dobrog zdravstvenog stanja i nije zabilježena bolest kod starijih ili kroničnih bolesnika koji spadaju pod rizične skupine.


Čak i ako se dogodi smrtni slučaj, Capak kaže da nema razloga za paniku.