Neshvatljivo

Čak trećina zaposlenih u zdravstvu nije još primila nijednu dozu cjepiva. Svaki dan rade s pacijentima

Hina

Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ove brojke govore da bi uvođenje obveznog cijepljenja za zdravstvene djelatnike vjerojatno u Hrvatskoj trebao biti put u veću cijepljenost u zdravstvuOd 74.260 zdravstvenih djelatnika koji rade u hrvatskom zdravstvu prvom dozom cjepilo se njih 63,41 posto, a dvjema dozama 57,85 posto zaposlenih, što znači da niti jednu dozu cjepiva nije primilo 32,33 posto onih koji svakodnevno rade s pacijentima, piše u četvrtak Jutarnji list.


Među cijepljenima je najviše liječnika i to prvom dozom 81,4 a dvjema 76,69 posto, slijede stomatolozi sa 66,74 cijepljenih jednom i 61,69 posto dvjema dozama. Situacija s medicinskim sestrama i tehničarima je i dalje zabrinjavajuća jer ni jednu dozu još nije primilo njih 40,51 posto.


Ove brojke govore da bi uvođenje obveznog cijepljenja za zdravstvene djelatnike vjerojatno u Hrvatskoj trebao biti put u veću cijepljenost u zdravstvu, čime bi se postigla veća zaštita onih o kojima svakodnevno skrbe. Naime u hrvatske bolnice pacijenti ne mogu bez dokaza o cijepljenju, preboljenju ili pak testa na covid-19.
No to pravilo zasad ne vrijedi za zaposlenike, što je razvidno iz podataka HZJZ-a, koji se opiru cijepljenju. Po svemu sudeći, obvezno cijepljenje za neke djelatnosti neće se moći izbjeći, ne samo u Hrvatskoj, jer se sve više govori o tome da zdravstvene ustanove, ali i neke druge u kojima boravi osjetljiva populacija, moraju biti sigurne za korisnike.


Zbog toga je, poučena prvim valom epidemije covida-19 i velikog broja umrlih, Italija još u travnju uvela obvezu cijepljenja za zdravstvene djelatnike, a nakon toga pridružile su se i Mađarska i Grčka te odnedavno i Francuska, piše u četvrtak Jutarnji list.