Dan za odmor

Čak 84 posto građana Hrvatske protiv rada trgovina nedjeljom

Hina

Foto R. BRMALJ

Foto R. BRMALJ

Svoj stav pojašnjavaju riječima kako je 'nedjelja dan za odmor i obitelj' i postavljaju pitanje 'zašto neradnu nedjelju omogućiti samo trgovcima? Istu stvar zaslužuju i ugostitelji i hotelijeri'. S mogućim ograničavanjem rada na određeni broj nedjelja u godini, dok bi ostatak vremena na snazi bila zabrana rada, ne slaže se 15 posto HrvataZAGREB – Velika većina građana Hrvatske, njih 84 posto ukinula bi ili ograničila rad trgovina nedjeljom da je odluka kojim slučajem u njihovim rukama, pokazali su rezultati ankete koju je proveo portal MojPosao i u kojoj je sudjelovalo više od tri tisuće ispitanika.


Većina anketiranih, njih 84 posto, podržava ideju o ograničavanju rada nedjeljom, neovisno o tome traže li od njih poslodavci dolazak na posao i na taj, posljednji dan u tjednu.


Svoj stav pojašnjavaju riječima kako je ‘nedjelja dan za odmor i obitelj’ i postavljaju pitanje ‘zašto neradnu nedjelju omogućiti samo trgovcima? Istu stvar zaslužuju i ugostitelji i hotelijeri’.
S mogućim ograničavanjem rada na određeni broj nedjelja u godini, dok bi ostatak vremena na snazi bila zabrana rada, ne slaže se 15 posto Hrvata, navodi se.


Smatraju kako su ‘zabrane loša stvar i njima se ništa ne rješava’ i dodaju da se ‘država ne bi trebala miješati u privatni sektor’, naročito u trenutku kada ‘u Hrvatskoj postoje važniji i krupniji problemi« kojima bi se Vlada trebala baviti.


Odluku o radu sedmog dana u tjednu, kako se navodi u priopćenju, prepustili bi samim trgovcima, ali istovremeno napominju kako bi rad nedjeljom trebao biti bolje i poštenije plaćen nego što je to sada slučaj.


Svega jedan posto anketiranih o ovoj temi nema jasno definiran stav i nisu načisto treba li ograničavati rad nedjeljom.


Međutim, usprkos svojoj neopredijeljenosti, nude konkretne prijedloge kako riješiti ovo pitanje, poput rada na pola radnog vremena, značajnog povećanja satnice radnika ili pak ‘zabrane rada ponedjeljkom’, navodi se.


U priopćenju se podsjeća kako je temu uređenja rada nedjeljom nedavno aktualizirala hrvatska Vlada, najavom izmjena postojećeg Zakona o radu i to po uzoru na austrijski model, prema kojem bi rad trgovina nedjeljom bio ograničen na nekoliko nedjelja u godini.