Test za Reformiste

Čačić prinuđen čekati ishod vlastitog ultimatuma, je li HDZ već našao novog 76. žetončića?

Dražen Ciglenečki

Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Čini se da bi HDZ mogao pokušati okrenuti situaciju u koju ih je stavio Čačić. I to na način da glasovanje o rebalansu državnog proračuna bude svojevrstan test privrženosti reformista vladajućoj koalicijiJoš prije deset dana predsjednik Reformista Radimir Čačić poslao je javni ultimatum premijeru Andreju Plenkoviću, tražeći da HDZ odustane od suradnje u Županijskoj skupštini Varaždinske županije s vijećnicima s liste Ivana Čehoka, ako žele da njegova zastupnica Natalija Martinčević u Saboru podrži prijedlog rebalansa državnog proračuna.


Ali, od tada se praktično ništa bitno nije dogodilo. Novoizabrani varaždinski župan Anđelko Stričak (HDZ) obavlja ovaj tjedan konzultacije sa svima koji su ušli u Županijsku skupštinu, ali to ide vrlo sporo.


Tek je danas, primjerice, na redu razgovor Stričaka i Čehoka.
Dakle, u petak će se u parlamentu zastupnici izjašnjavati o rebalansu državnog proračuna, o čemu ovisi budućnost Plenkovićeve vlade, a još nije ni blizu dogovor za Varaždinsku županiju kakav priželjkuje Čačić, što je za njega uvjet nastavka suradnje HDZ-a i reformista na nacionalnoj razini.


Štoviše, iz HDZ-a, kao i njihovih koalicijskih partnera, stižu informacije da nikakvog dogovora za Varaždinsku županiju do petka vjerojatno neće niti biti.


Čačićevi zahtjevi


Čini se da bi HDZ mogao pokušati okrenuti, objektivno za njih ponižavajuću, situaciju u koju ih je stavio Čačić. I to na način da glasovanje o rebalansu državnog proračuna bude svojevrstan test privrženosti reformista vladajućoj koaliciji.


Premijer Plenković više je puta rekao da ne pristaje na spajanje lokalne i nacionalne politike, pa, znači, očekuje da Natalija Martinčević digne ruku za rebalans nevezano za tijek postizbornih pregovora u Varaždinskoj županiji.


Ako bi ona tako postupila, makar prethodno Čačić ne bi dobio uvjerljivo jamstvo da će biti ispunjeni njegovi zahtjevi u Varaždinskoj županiji, sigurno je da bi mu nakon toga HDZ išao na ruku.


Premda u HDZ-u tvrde da Čačić ima izrazito velik politički apetit i da traži za reformiste »50 posto županijske vlasti«. U suprotnom, ako Natalija Martinčević održi Čačićevo obećanje i ne bude za rebalans državnog proračuna jer ništa još nije čvrsto definirano za Varaždinsku županiju, HDZ bi u njezinoj skupštini, kao što su to i planirali, koalirao s Čehokom.


Naravno, kad bi se tako u Saboru riješio ovaj zaplet unutar vladajuće koalicije, HDZ-u bi za usvajanje rebalansa nedostajo jedan glas. Prerizično bi bilo za HDZ kad bi faktično ignorirali Čačićevu prijetnju i da se samo nadaju da će u Saboru sve ipak dobro proći.


Ako bi krenuli ovim putem, morali bi osigurati barem jednog zastupnika oporbe koji bi pojačao parlamentarnu većinu i omogućio izglasavanje rebalansa i u slučaju da mu Natalija Martinčević uskrati svoju potporu.


– Glavno pitanje idućih dana bit će tko je 76. zastupnik, rekao nam je jučer jedan saborski zastupnik iz reda HDZ-ovih koalicijskih partnera.


On je, naime, uvjeren da HDZ neće do petka popustiti Čačiću u Varaždinskoj županiji i da će slijedom toga reformisti biti protiv rebalansa i tako izaći iz koalicije s Plenkovićem.


Ključni zastupnik


Tko bi onda mogao biti taj ključni 76. zastupnik, ako to neće biti Natalija Martinčević? Aktualni premijer ima pozitivno iskustvo iz studenoga 2017., kada su zastupnici IDS-a iznenađujuće, iako nisu bili potrebni za većinu, glasovali za rebalans državnog proračuna.


No, poslije toga IDS-ovci više nisu podržali niti jedan rebalans, a kamoli prijedlog državnog proračuna. Nije baš realno da će to napraviti sada, uzdrmani slabim rezultatom na lokalnim izborima.


Nezavisni zastupnik Milan Vrkljan je dugo godina bio član HDZ-a. Međutim, on je nedavno izjavio da su mu već prišla dva zastupnika HDZ-a kako bi razgovarali s njim o prelasku u parlamentarnu većinu.


Samim tim si je, čak i da je razmišljao o prihvaćanju te ponude, Vrkljan vezao ruke jer bi se, kad bi glasovao za rebalans, tumačilo da to nije zato što smatra da je u pitanju dobar dokument nego da je naprosto vrbovan.


Silvano Hrelja je prije tri dana rekao da je zainteresiran za projektnu suradnju s Vladom, ali tek ako od srpnja sljedeće godine počne isplata obiteljske mirovine po europskom modelu.


Četvero hrvatskih suverenista uobičajeni su sumnjivci u ovakvim prilikama, pa možda doista među njima treba tražiti pomagače HDZ-a za izglasavanje rebalansa.


Potencijalno su u igri i pojedini zastupnici Domovinskog pokreta, nezadovoljnici u Klubu SDP-a… Ali, za svakog zastupnika je to izuzetno teška odluka.


Onaj oporbenjak koji bi se u petak svrstao uz Vladu i postao takozvani žetončić, morao bi biti spreman na snažan pritisak javnosti, kakav su trpjeli prebjezi u prošlom mandatu.


S tim se nije nimalo lako nositi. Zato možda HDZ ni ne pronađe zamjenu za glas Natalije Martinčević, pa udovolje Čačiću. Ili će možda bivši varaždinski župan reterirati. Trenutačno si Plenković i Čačić jure u susret, a niti jedan još ne skreće.