Predsjednikovo rješenje

Čačić: Milanović mi je rekao da će za predsjednicu Vrhovnog suda predložiti Zlatu Đurđević

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Dario Juričan zatražio je od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti predsjedniku spornih zakonskih odredbi, pa se u parlamentarnoj većini nadaju da bi se Sud mogao očitovati prije no što Sessi završi mandat, i to njima u prilogZAGREB – Premijer Andrej Plenković tvrdio je u ponedjeljak i utorak da ima rješenje za problem nastao u vezi s izborom predsjednika Vrhovnog suda i najavio da će se o tome konzultirati s koalicijskim partnerima, ali od toga jučer nije bilo ništa. Predstavnici stranaka parlamentarne većine održali su još jedan u nizu svojih sastanaka putem videolinka, na njemu jest otvorena i tema predsjednika Vrhovnog suda, ali Plenković nije ponudio nikakav novi scenarij, koji bi, kako je isticao prethodnih dana, bio u skladu s Ustavom, Zakonom o sudovima i institutom javnog poziva, a zadovoljio bi i predsjednika Zorana Milanovića.


Više sugovornika iz vladajuće koalicije kazalo nam je da je glavnu riječ tijekom rasprave o izboru predsjednika Vrhovnog suda imao ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, koji je ponovio svoj prošlotjedni prijedlog da se iz sadašnje pat pozicije izađe na način da Milanović izvijesti Državno sudbeno vijeće da mu ne odgovara niti jedna osoba koja se prijavila na javni poziv, kako bi onda to tijelo poništilo javni poziv i raspisalo novi. Inicijalno se prijavilo troje kandidata, ali kako je u međuvremenu Lidija Horvat odustala, sada su ostali samo aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, čiji mandat traje do 14. srpnja te odvjetnik Šime Savić.


No, na sastanku parlamentarne većine ipak je bilo novosti. Za to se pobrinuo predsjednik reformista Radimir Čačić. On je sinoć u intervjuu za RTL televiziju otkrio da mu je Milanović rekao koga kani predložiti za predsjednika Vrhovnog suda i dao mu odobrenje da o tome obavijesti Plenkovića i ostale.
– Ujutro sam nazvao predsjednika države da vidim što on misli o temi Vrhovnog suda. Rekao mi je što misli i da namjerava predložiti jednu gospođu, rekao je Čačić.


Na pitanje je li riječ o Zlati Đurđević, predstojnici Katedre za kazneno procesno pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu, odgovorio je potvrdno.


– Da, da, vjerojatno. Pitao sam ga slaže li se da ja to na koalicijskom sastanku iznesem, rekao je da se slaže i ja sam to rekao i upozorio sam na jednu činjenicu, da bez obzira na što i na koji način tko tumači, moje mišljenje o hrvatskom pravosuđu ne može biti gore. To sam javno rekao, svaki put ponavljam, a Vrhovni sud je dio te priče. Nije najveći, ali nema ali, kazao je Čačić.


Tako je javnost na sasvim neobičan način doznala koje će to ime predsjednik Republike poslati u Sabor kao kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Milanović je govorio da će to prvo osobno priopćiti premijeru Plenkoviću i predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu, kad ih pozove na konzultacije, a ispalo je da je to na sebe preuzeo Čačić. Zlata Đurđević uklapa se u profil kandidata kako ga je Milanović opisivao. Prošle godine je on izjavio da će njegov prijedlog biti da na čelo Vrhovnog suda dođe žena. U Uredu predsjednika su naglašavali da je Milanovićev cilj da to ne bude netko tko je sada sudac, a on je nedavno rekao novinarima da to nije posao niti za odvjetnika. Naravno, s imenovanjem Zlate Đurđević mora se složiti većina u Saboru, ali Plenkoviću neće biti jednostavno odbiti uglednu profesoricu Pravnog fakulteta.