Priopćili

CA obustavlja međunarodne letove u Rijeku, Split i Dubrovnik. Ryanair neće ovo ljeto u Zadar

Hina

Foto arhiva NL

Foto arhiva NLZAGREB Nacionalna zrakoplovna kompanija Croatia Airlines (CA) u petak je priopćila da do daljnjega obustavlja planirane letove iz međunarodnih u hrvatska odredišta na jadranskoj obali – Split, Dubrovnik i Rijeku, zbog situacije u vezi sa zarazom koronavirusa i sukladno najnovijim mjerama zaštite i preporukama nadležnih hrvatskih javnozdravstvenih tijela.


Obustavljaju se međunarodni letovi Split – Frankfurt – Split, Split – München – Split, Dubrovnik – Frankfurt – Dubrovnik i Rijeka – München – Rijeka, a putnici s navedenih letova do svojih krajnjih odredišta bit će prevezeni preko Zagreba, kažu u CA, dodajući da će se time hrvatskim javnozdravstvenim vlastima istodobno omogućiti i olakšati zdravstveni nadzor nad putnicima u zračnom prometu.


Putnici s otkazanih letova, osim mogućnosti da putovanje do svojih krajnjih odredišta nastave preko Zagreba, imaju pravo i na promjenu datuma leta ili povrat novca u slučaju da u cijelosti odustanu od putovanja, poručuju iz CA.
A zbog aktualne situacije s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj, čije se negativne posljedice izravno osjećaju u smanjenoj potražnji za letovima i odustajanju putnika od putovanja, u kompaniji se trenutno razrađuje scenarij vezan za izmjene u sezonskom letenju, čiji je početak bio planiran uoči Uskrsa.


Taj scenarij, kažu, uključuje i promjenu u planiranom početku letenja na dvije nove ovogodišnje sezonske linije Zagreb – Sofija i Zagreb – Podgorica.


Najaktualniji red letenja, odnosno informacije o letovima koji se nastavljaju obavljati uz određene promjene u polascima i odlascima, te letovima koji se privremeno obustavljaju, ažurno se objavljuju na internetskim stranicama kompanije – www.croatiaairlines.hr.


Iz CA napominju i da su moguće i dodatne ad hoc promjene u već izmijenjenom redu letenju, o čemu će putnici i cjelokupna javnost, također, pravodobno biti obaviješteni.


U priopćenju se dodaje da Ured za upravljanje kriznim situacijama i izvanrednim događajima Croatia Airlinesa od 23. siječnja kontinuirano prati razvoj situacije s korona virusom, odnosno sve aktualne informacije i preporuke hrvatskih i međunarodnih nadležnih institucija i udruga – Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Star Alliance, IATA – te planira i poduzima potrebne korake, što uključuje i obavještavanje interne javnosti tvrtke.


Nadalje, 10. ožujka aktiviran je i Krizni stožer tvrtke za krizne situacije. U tom kontekstu Croatia Airlines će i svoje poslovanje i dalje usklađivati i prilagoditi na najveću moguću dobrobit putnika, svojih zaposlenika i cjelokupnog stanovništva Hrvatske, zaključuje se u priopćenju.


Ryanair otkazao ljetnu bazu u Zadru


Irska niskotarifna zrakoplovna tvrtka Ryanair u petak je izvijestila da otkazuje planiranu ljetnu baza u Zadru zbog virusa COVID-19 i pojačanih Vladinih ograničenja putovanja.


Uspostava baze, kojom je u ime Ryanaira trebala upravljati tvrtka Lauda, odgođena do ljeta 2021. godine.


“Ryanair žali što će ta odluka rezultirati nizom otkazanih letova. Svi pogođeni putnici danas su primili obavijesti e-poštom o tim otkazivanjima letova. Pogođeni putnici moći će birati između punog povrata ili putnog kredita koji će se moći iskoristiti na letovima Ryanaira u sljedećih 12 mjeseci”, kažu u aviokompaniji.


Dodaju kako se i dalje potpuno pridržavaju smjernica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i nacionalnih vlada o zabrani putovanja.


“Situacija se svakodnevno mijenja i svi putnici na letovima pogođenim zabranama ili otkazivanjem primaju e-poštu i nude im se transferi leta, puni povrat novca ili putni bonusi. Ryanair se iskreno ispričava zbog poremećaja prouzrokovanih virusom COVID-19 i ograničenjima koje je uvela Vlada”, kaže se u priopćenju.