Ministar prometa

Butković o dovršetku Pelješkog mosta: ‘Hoćemo li zvati Milanovića na otvorenje? Vidjet ćemo još’

P. N.

Činjenica je da dok je Milanović bio predsjednik Vlade bilo određenih stavova da ga ne treba ni graditi, ali to sad nije bitno, rekao jeMinistar prometa Oleg Butković izjavio je danas u programu N1 televizije kako je sve svoje političke i životne ambicije ostvario izgradnjom Pelješkog mosta.


“Nakon 303 godine spajamo hrvatski teritorij. Je li to moglo biti i prije? Moglo je, ali je bilo i objektivnih razloga. Činjenica je da je Hrvatska, kao i cijeli svijet, 2009. ušla u krizu i tada nismo mogli spojiti i završiti Pelješki most, naći novac za izgradnju. Bilo je i određenih lutanja jer su neke prijašnje vlade smatrale da ne treba uopće graditi Pelješki most nego spojiti autocestom Hrvatsku, bez gradnje Pelješkog mosta. Nakon svega toga, svih nedaća, ipak smo priveligirani kao ljudi, kao politička garnitura da smo u prilici da završavamo taj infrastrukturni projekt”, rekao je i naglasio kako nije u pitanju samo simbolički značaj, već i gospodarski, odnosno turistički.


Što se tiče ceremonije otvaranja mosta, Butković je istaknuo da će zvati one koji su najzaslužniji za igradnju mosta. Na pitanje hoće li zvati predsjednika Republike Zorana Milanovića, kazao je “vidjet ćemo još”.
“Činjenica je da dok je Milanović bio predsjednik Vlade bilo određenih stavova da ga ne treba ni graditi, ali to sad nije bitno. To nije projekt HDZ-a, to je projekt svih građana Hrvatske”, ustvrdio je Butković i naveo kako će čelične konstrukcije biti finalno spojene u srijedu u 23 sata.


Potom će se prionuti asfaltiranju, a most će biti gotov početkom 2022., a 30 kilometara pristupnih cesta do svibnja. Otvorenje će biti u lipnju.


Osvrnuo se i na Matu Rimca.


“To da Hrvatska ima takvog investitora, tvrtku koja preuzima Bugatti, to kad nekome ispričate, to je nestvarno, isto kao i kad smo bili drugi na svijetu u nogometu”, rekao je ministar.


Komentirao je i stanju u Domovinskom pokretu.


“Ne veselim se ničijoj nevolji. HDZ-u nije DP napravio neki problem, ali da je kurs DP-a bio da HDZ-u smanji šanse na pralamentarnim izborima, da je vodio negativnu kampanju prema HDZ-u, to je istina. HDZ nije vodio negativnu kampanju prema DP-u, HDZ nikoga nije prozivao da je nacionalni izdajnik, HDZ je vodio afirmativnu kampanju”, kazao je Butković.


Ne misli da će HDZ sada nakon Škorinog odlaska SDSS zamijeniti Domovinskim pokretom.


“Ne razmišljamo o tome i u HDZ-u se o tome ne razgovara, nemamo takvih rasprava. HDZ ne može razgovarati s nekim tko je do jučer govorio da smo nacionalni izdajnici”, zaključio je Butković za N1.