Potpredsjednik Vlade

Butković komentirao nesreću na kolodovoru Škrljevo i najavio desetljeće ulaganja u željeznicu

Portal Novi list

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Mi smo u nabavci novih vlakova, ugovorili smo 40 vlakova do 2025. Prva isporuka bit će do kraja ove godine, najavljuje ButkovićPotpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković gostujući u Dnevniku HTV-a komentirao je proračun i željezničku nesreću koja se dogodila noćas na kolodvoru Škrljevo kod Rijeke.


O nesreći u Škrljevu


Rekao je kako za nesreću nije krivo stanje infrastrukture, već je riječ o ljudskoj pogrešci.


Istaknuo je kako slijedi desetljeće ulaganja u željeznice.
– Mi smo u nabavci novih vlakova, ugovorili smo 40 vlakova do 2025. Prva isporuka bit će do kraja ove godine, rekao je Butković.


O proračunu za 2023.


Prokomentirao je i proračun za sljedeću godinu.– Proračun za 2023. godinu se događa u složenim vremenima. Dvije globalne krize, prva COVID pandemija, a druga rat u Ukrajini.


Hrvatska je u posljednje dvije godine ostvarila veliki gospodarski rast, među tri najveće u EU-u. Mi smo u strukturi javnog duga BDP-a došli na prijepandemijsku godinu 2019., čak smo ju premašili.


Smanjili smo javni dug, a s druge strane donijeli dva paketa snažnih mjera – paket za očuvanje radnih mjera i mjere u pravcu zaštite građana i gospodarstva kada govorimo o cijenama studije i plina, rekao je ministar Butković.


O nastavku mjera


Poručuje da su vodili ispravnu ekonomsku i fiskalnu politiku.


Istaknuo je da se mjere nastavljaju u 2023. godini, “one vrijede do 1. travnja, ali Vlada je spremna rebalansom proračuna to produljiti i snažnije odgovoriti ako bude potrebno”, rekao je.


– Proračun je socijalan. Pokazali smo, unatoč krizi, da možemo snažno odgovoriti i pomoći ljudima, istaknuo je Oleg Butković u Dnevniku HTV-a.