Ključni infrastrukturni projekt

Oleg Butković u obilasku Pelješkog mosta: Hrvatski teritorij bit će spojen krajem kolovoza

Marinko Glavan

snimio Grgo Jelavić/PIXSELL

snimio Grgo Jelavić/PIXSELL

Govoreći o preostalim fazama projekta "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom", odnosno izgradnji pristupnih cesta za Pelješki most, Butković je istaknuo kako se Faza 2, gdje je izvođač austrijski Strabag odvija planiranom dinamikom.RIJEKA – Hrvatski teritorij bit će spojen do kraja kolovoza, najavio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, prilikom obilaska gradilišta Pelješkog mosta u Komarni, gdje se sastao s predstavnicima izvođača, kineske tvrtke China Road and Bridges Corporation(CRBC).


Tom prilikom, ministar je izrazio zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova na mostu.


– U ovom trenutku situacija je vrlo dobra, povoljna, a što se tiče mosta posljednja pošiljka čeličnih konstrukcija je došla na gradilišta i do kraja kolovoza će biti spojen hrvatski teritorij. Nakon toga idu radnje pripreme kolničkog zastora i asfaltiranja i to sve skupa ide dobrom dinamikom. Izražavam ovom prilikom veliko zadovoljstvo izvođačem, ali i investitorom, Hrvatskim cestama, jer smo, unatoč problemima koje je uzrokovala pandemija koronavirusa,na vrhuncu izvedbe cijelog projekta, rekao je ministar.
Govoreći o preostalim fazama projekta “Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom”, odnosno izgradnji pristupnih cesta za Pelješki most, Butković je istaknuo kako se Faza 2, gdje je izvođač austrijski Strabag odvija planiranom dinamikom.


snimio Sergej Drechsler


– Na toj dionici, Duboka – Sparagovići, nema kašnjenja i predviđeno je da će radovi biti gotovi sredinom srpnja. U trećoj i četvrtoj fazi, koje izvodi grčki AVAX, u početku je bilo kašnjenja, no sada je uspostavljena dinamika. Tu su radovi na tunelima, a sva čelična konstrukcija i za viadukt Prapratno i most Ston je u potpunosti izrađena u Brodosplitu. Idući tjedan će prvi dijelovi krenuti prema gradilištu na montažu pa je u tom smislu situacija jako dobra, rekao je ministar, naglasivši kako je najvažnije to što će hrvatski teritorij napokon biti spojen, a iduće godine u ovo vrijeme most biti u cijelosti završen i pušten u promet.


Zadovoljstvo dinamikom radova izrazio je i Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, kazavši kako sve zajedno izgleda vrlo optimistično.


– Veselimo se da će ovaj milenijski projekt, koji nije samo važan za Dubrovačko-neretvansku županiju koju spaja u jedinstvenu cjelinu, već i za Republiku Hrvatsku jer spaja dva odvojena dijela teritorija, napokon završiti. Zahvalni smo Vladi što je podržala ovaj projekt, koji je inicirala upravo Dubrovačko-neretvanska županija, kao i Ministarstvu i Hrvatskim cestama na odličnom vođenju ovog zahtjevnog projekta, kojemu se već nazire završetak, rekao je župan..


Da radovi dobro napreduju potvrdio je i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, investitora projekta, Josip Škorić, rekavši kako vjeruje da će cijeli projekt biti završen u zadanim rokovima.


– Montaža rasponske konstrukcije ide jako dobro, završeno je oko 80 posto radova i u kontinuitetu je spojeno između 700 i 800 metara mosta te očekujemo završetak projekta u rokovima koji su za most polovina siječnja, a za pristupne ceste kraj lipnja sljedeće godine, rekao je Škorić.


Ministar Butković je tijekom posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji, zajedno sa županom Dobroslavićem obišao i gradilište 30 milijuna kuna vrijednog projekta rekonstrukcije i dogradnje luke u Donjem Čelu. Ovaj projekt obuhvaća produženje i proširenje postojećeg pristanišnog gata, njegovo opremanje, povećanje dubine gaza kao i uređenje obalne linije. Projekt će po završetku omogućiti pristajanje većih brodova, a ujedno će se poboljšati kvaliteta linijskog prijevoza na liniji Suđurađ – Lopud – Koločep – Dubrovnik te će se osigurati uvjeti za uvođenje dodatne trajektne linije.


– Diljem jadranske obale Ministarstvo ulaže preko dvije milijarde kuna u projekte lučke infrastrukture, najviše zahvaljujući europskim fondovima. Samo ovdje, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, osam je takvih projekata, čime je ova županija, kako po iznosu tako i po broju projekata, najuspješnija u Hrvatskoj. To je ujedno poziv i poticaj i drugim županijama da pripremaju projekte, a kojih u posljednje vrijeme ima sve više. Mi smo pomorska zemlja, živimo od mora, okrenuti smo ka moru, te su ovakvi projekti, osim za otočno povezivanje i zaštitu akvatorija svake luke, zapravo lice i naličje svakog otočnog mjesta, rekao je Butković, naglasivši kako su dogradnja luke na Koločepu i slični projekti duž obale sufinancirani sredstvima Europske unije, mahom s 85 posto ukupnih troškova.