Priopćenje starog diplomata

Budo Lončar odbio Bandićevu nagradu: Napadaju me bezočnim lažima, ali tko želi znati – zna što sam radio

P. N.

snimio Roni Brmalj

snimio Roni Brmalj

Optužbe iznesene protiv njega nazvao je neutemeljenim i bespredmetnim, a one koji ih iznose, piše Lončar, "ne zanimaju ni dokumenti, ni sjećanja sudionika zbivanja o kojima bestidno lažno govore".Budimir Lončar, posljednji jugoslavenski ministar vanjskih poslova, a kasnije i savjetnik predsjednika Stipe Mesića i Ive Josipovića, odbio je priznanje Grada Zagreba, zbog napada koji su povodom tog priznanja uslijedili.


Nakon što se HDZ ogradio od namjere zagrebačkog gradonačelnika MIlana Bandića da nagradi Budimira Lončara, iskusni diplomat uputio je priopćenje javnosti:


” Nakon što sam postao objektom javnog, odnosno medijskog iživljavanja pojedinaca i skupina koji žele – preko mene – obračunati s prošlošću, prisiljen sam obratiti se na ovaj način hrvatskoj javnosti, građankama i građanima Republike Hrvatske. Nikakvih drugih ni daljih reagiranja s moje strane neće biti. Postao sam predmetom kampanje što poprima sve odlike javnog linča, ali nemam se namjeru braniti od tih recikliranih optužb, jer sam o svemu tome već govorio, a postoje, uostalom, i živi svjedoci, naveo je, između ostalog, u svom priopćenju Budimir Lončar.
Optužbe iznesene protiv njega nazvao je neutemeljenim i bespredmetnim, a one koji ih iznose, piše Lončar, “ne zanimaju ni dokumenti, ni sjećanja sudionika zbivanja o kojima bestidno lažno govore”.


– Ne mogu, međutim, a da ne konstatiram kako znakovito šute oni organi i institucije države koji bi im po službenoj dužnosti morali pokloniti ne samo pozornost, nego i reagirati na njihovo nedopustivo i anticivilizacijsko ponašanje. Ta me šutnja zabrinjava čak i više od hajke što se protiv mene vodi, jer ona govori o atmosferi u našemu društvu, atmosferi u kojoj je moguće nekoga nekažnjeno pribijati na stup srama. Danas mene, a sutra – tko zna koga. Siguran više nije nitko”, poručio je Budimir Lončar.


Ispod časti mu je, navodi, licitirati s onime što je učinio za Hrvatsku i njezin položaj u svijetu, a o tome, piše u priopćenju, “postoje dokumenti, zapisnici i živi svjedoci koji znaju što je i kako je bilo”.


– U nastalim okolnostima niti mogu, niti želim primiti priznanje koje mi je htio uručiti zagrebački gradonačelnik. Neki će se takvoj mojoj odluci zlurado veseliti, videći u tome svoju pobjedu, neki će biti razočarani, ocjenjujući da sam ustuknuo. Niti su oni koji me bjesomučno napadaju pobijedili, niti sam se ja povukao. Naprosto ne želim ni na koji način sudjelovati u tome žalosnom igrokazu koji sramoti moju domovinu, Republiku Hrvatsku. Ovo je moja konačna odluka i posljednja riječ u toj stvari, poručio je Lončar, nazivajući napade koje trpi – bezočnim lažima.