Špijunski rat

Bruxelles ne zanima slovensko-hrvatsko prisluškivanje: “To je bilateralno pitanje. Komisija nema špijune”

Hina

Jean-Claude Juncker / Foto: REUTERS

Jean-Claude Juncker / Foto: REUTERS

Nacionalne obavještajne službe i s njima povezana pitanja spadaju u nacionalne nadležnosti i stoga je na državama članicama da nadgledaju i kontroliraju svoje službe«, rekao je slovenskim novinarima glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas dodavši kako Komisija nema obavještajne službe, nema špijune i nije upućena u taj svijet.Europska komisija je odbila u srijedu komentirati pisanja slovenskih medija da je hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) navodno prisluškivala slovenske dužnosnike.


»Vidjeli smo medijska izvješća o tome i nemamo komentara budući da je to bilateralno pitanje, koje nam nije poznato i o kojem nemamo detalje.


Nacionalne obavještajne službe i s njima povezana pitanja spadaju u nacionalne nadležnosti i stoga je na državama članicama da nadgledaju i kontroliraju svoje službe«, rekao je slovenskim novinarima glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas dodavši kako Komisija nema obavještajne službe, nema špijune i nije upućena u taj svijet.
Na upit o navodnom pokušaju utjecaja hrvatske Vlade na medije da spriječi izvještavanje o tom pitanju, Schinas je odgovorio je Komisija »podržava medijske slobode i pluralizam unutar opsega svojih nadležnosti«.


»Odgovornost je u prvom redu na našim državama članicama da štite medijske slobode i pluralizam u skladu s europskim vrijednostima koje su zapisane u Povelji EU-a o temeljnim pravima«, rekao je Schinas.


Na dodatno pitanje hoće li možda predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker na marginama summita koji počinje u srijedu kasno popodne razgovarati s premijerima dviju zemalja o tom pitanju, Schinas je odgovori da će predsjednik Komisije razgovarati sa svim čelnicima zemalja članica, ali da ne vjeruje da će o tome biti riječi.


Slovenski mediji su objavili da je hrvatska SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces te da je prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj, predstavivši se kao posrednik hrvatske Vlade, pokušao spriječiti slovenske medije da izvjeste o navodnom SOA-inom prisluškivanju slovenskih dužnosnika.


Na ta izvješća reagirao je cijeli slovenski državni vrh.


Hrvatska vlada je u svojoj reakciji poručila da »najodlučnije i u potpunosti odbacuje sve navode o pokušaju bilo kakvog utjecaja hrvatske vlade na slovenske medije«.SOA je pak za optužbe o prisluškivanju navela da su to »netočne i tendenciozne konstrukcije« te da se radi o nastavku medijske kampanje pojedinih medija u BiH kojima se željelo kompromitirati SOA-u i Hrvatsku lažnim optužbama o novačenju salafija za krijumčarenje oružja u BiH i nezakonitom djelovanju SOA-e protiv susjednih država.