Ispraćaj Milana Bandića

Brojni građani i drugi se dan opraštaju od gradonačelnika Bandića: ‘Hvala vam za sve što ste napravili za naš Zagreb’

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Strpljivo su čekali u redu za upis, a na stepenicama Gradske uprave palili lampione, neki od njih ostavljali su poruke te cvijeće.ZAGREB – Brojni građani, među kojima i premijer Plenković s ministrima Butkovićem i Grlićem Radmanom, veleposlanici, sportaši, predstavnici udruga, vjerskih zajednica, časne sestre, prijatelji, suradnici – opraštali su se i u ponedjeljak od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.


Građani su se upisivali u Knjigu žalosti koja je u povodu smrti gradonačelnika Bandića u nedjelju u podne otvorena u predvorju zagrebačke Gradske uprave.


Strpljivo su čekali u redu za upis, a na stepenicama Gradske uprave palili lampione, neki od njih ostavljali su poruke te cvijeće.
Tako na jednoj poruci piše – “Dragi naš gradonačelniče! Hvala Vam za sve što ste napravili za naš Zagreb i za našu djecu. Od Zagreba ste učinili pravi velegrad. Još jedno veliko zbogom i počivali u miru Božjem! Neka Vam je laka hrvatska zemlja!”


Predsjednik Vlade Andrej Plenković ranije danas u Knjigu žalosti je napisao: “U povodu smrti Milana Bandića, dugogodišnjeg zagrebačkog gradonačelnika njegovoj obitelji i suradnicima upućujem izraze iskrene sućuti. Građani Zagreba šest puta su dali povjerenje Milanu Bandiću da bude gradonačelnik, a nakon dva desetljeća rada ostavio je iza sebe brojne projekte koji su pridonijeli razvoju Zagreba i njegovoj prepoznatljivosti. U proteklih pet godina kao predsjednik Vlade surađivao sam s gradonačelnikom te smo podupirali razvoj hrvatskog glavnoga grada. Gradonačelnika Bandića kao čovjeka i političara karakterizirala je neiscrpna radna energija i entuzijazam. Ostat će zapamćen po svojim nastojanjima da čini dobro za Zagrepčanke i Zagrepčane, ali i brojne druge hrvatske krajeve”.


Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić novinarima je izjavio da ga je pogodila vijest o iznenadnoj smrti gradonačelnika Bandića, kolege i prijatelja. “Upućujem iskrenu sućut njegovoj obitelji, suradnicima i svim članovima stranke Bandić Milan 365”, poručio je Kožić nakon što se upisao u Knjigu žalosti. Kazao je kako su niz godina imali izvrsnu suradnju na mnogim projektima te da mu je posebno žao što dva najveća neće moći zajedno završiti – a to integrirani javni prijevoz za Zagreb, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju te centar za gospodarenje otpadom za Zagreb i Zagrebačku županiju.


Predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba Juraj Bahnik kaže kako su ožalošćeni iznenadnom smrću gradonačelnika Bandića došli izraziti najdublju sućut obitelji, prijateljima i suradnicima.


“Kroz godine njegovih mandata gradonačelnik Milan Bandić i nacionalne zajednice Grada Zagreba izgradili su iskrenu i plodonosnu suradnju tako da bismo mogli reći da multietničnost, multikulturalnost, multi konfesionalnost u Zagrebu nisu samo proklamacija nego su nešto što se doista ovdje živi. Na tome smo mu zahvalni”, poručio je Bahnik.


“Došao sam se upisati u Knjigu žalosti i na ovaj način odati posljednji pozdrav mom prijatelju i još jednom mu zahvaliti za sve što je napravio za mene, za moju karijeru, za boks, općenito za zagrebački sport i za sve sportaše. Bio je veliki čovjek. Hvala mu za sve i neka mu je vječni pokoj”, poručio je boksač Filip Hrgović.


U povodu smrti gradonačelnika Milana Bandića Knjige žalosti otvorene su i u Gradskoj skupštini te u sjedištu njegove stranke u Praškoj ulici. Pred zgradom stranke građani pale lampione i polažu cvijeće.


Crne zastave te zastave Republike Hrvatske i Grada Zagreba na pola koplja izvješene su na zgradi Gradske uprave, Gradske skupštine, palači Dverce, zgradi ZET uspinjače na Gornjem gradu…