Viša razina

Broj slučajeva narastao na 49. Beroš otkrio kako će sustav reagirati nakon događaja u Dubravi

P. N.

Imamo planove koji datiraju od ranije, kad smo predvidjeli da KB Dubrava bude respiratorni centar. Dobra je okolnost da se upravo tamo sada dogodila ta infekcija, ali imamo u pripremi i sekundarni centar za prijem bolesnikaBroj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj je do brojke od – 49 osoba. Među njima su i dva slučaja oboljelih liječnika iz Kliničke bolnice Dubrava, a ta će bolnica, potvrdio je ministar Vili Beroš, biti primarni respiratorni centar za oboljele na nacionalnoj razini.


– To što se danas dogodilo nije neočekivano i ne pripremamo se za to od jučer. Imamo planove koji datiraju od ranije, kad smo predvidjeli da KB Dubrava bude respiratorni centar. Dobra je okolnost da se upravo tamo sada dogodila ta infekcija, ali imamo u pripremi i sekundarni centar za prijem bolesnika. Imamo slične scenarije za svaku od regija – primarni centar za najteže, sekundarni za manje kritične, a oni s laganim simptomima će se riješiti od kuće, rekao je Beroš.


Prema njegovim riječima, dvojica liječnika zarazila su se izvan bolnice u kontaktu s oboljelima koji su došli iz inozemstva. Epidemiolozi trenutno istražuju s koim su sve bili u kontaktu.
– Mi smo već prije nekog vremena ukinuli hladni program i prelazimo na modus rada hitne medicinske djelatnosti  na koji otpada oko 35 posto. To znači da druge bolnice mogu bez problema preuzeti bolesnike iz Dubrave. Naš zdravstveni sustav je spreman za viši nivo, treću fazu. Imamo još četvrtu i petu, dodao je Beroš.


Ministar Davor Božinović potvrdio je kako policija provodi kriminalističko istraživanje protiv onih koji šire lažne vijesti, dok je premijer Plenković najavio kako je pripremljen cijeli set zakonskih prijedloga iz domene Ministarstva financija, Ministarstva rada, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva. Radi se o mjerama potpore gospodarstvu.