Zabrinjavajući trend

Broj raste iz godine u godinu: U prošloj godini imali smo bum izdvajanja djece iz nefunkcionalnih obitelji

P. N.

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Pretpostavka je da se nakon paškog slučaja, s kojim je upoznata cijela Hrvatska, socijalne službe lakše odlučuju na težak korak izdvajanja djeteta iz problematične obitelji.Minule 2019. godine u Hrvatskoj je čak 265 djece izdvojeno iz svojih obitelji zbog neadekvatne roditeljske skrbi, zbog nasilja ili drugih problema u obitelji. Godinu dana ranije, 2018. godine, iz obitelji je izdvojeno 161 dijete. Čak 104 djece više, dakle, izdvojeno je iz obitelji u 2019. godine, nego u 2018. godini.


Ove podatke objavio je portal N1 televizije, stavljajući povećanje broja izdvojene djece u kontekst tragedije na Pagu, gdje je otac svoju djecu, njih četvero, bacio s balkona. Pretpostavka je da se nakon tog slučaja, s kojim je upoznata cijela Hrvatska, socijalne službe lakše odlučuju na težak korak izdvajanja djeteta iz problematične obitelji.


Na N1 objavili su i podatke o izdvajanju djece za 2015. godinu – 98 izdvojene djece, 2016. – 142 djeteta izdvojena iz obitelji, te 2017. godinu – 217 djece izdvojene iz obitelji. Iz ovih podataka razvidno je da se broj izdvojene djece na godišnjoj razini gotovo utrostručio u manje od pet godina.
U isto vrijeme, navodi novinarka N1 Nataša Božić, “u udomiteljskim obiteljima – koje bi trebale biti glavna okosnica skrbi za nezbrinutu djecu – sve je manje djece”. U sveukupno imamo 1354 udomitelja za djecu i 1398 udomitelja za odrasle. Na koncu siječnja ove godine u udomiteljskim obiteljima nalazilo se 1833 djece.