Ministrica turizma

Brnjac: “Brojke su dobre, moramo ostati najsigurnija destinacija Mediterana”

Hina

Nikolina Brnjac / Foto Davor Kovačević

Nikolina Brnjac / Foto Davor Kovačević

"Danas imamo više od milijun turista, ali to nas obvezuje da budemo odgovorni jer su turisti prepoznali Hrvatsku kao sigurnu destinaciju", istaknula je BrnjacMinistrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je u četvrtak kako u Hrvatskoj trenutno boravi više od milijun turista i u dosadašnjem dijelu sezone Hrvatska je prepoznata kao najsigurnija destinacija na Mediteranu te je apelirala na nastavak odgovornog ponašanja kako bi to i ostala.


“Danas imamo više od milijun turista, ali to nas obvezuje da budemo odgovorni jer su turisti prepoznali Hrvatsku kao sigurnu destinaciju”, istaknula je Brnjac nakon sjednice Vlade, dodavši kako je potrebno nastaviti se odgovorno ponašati i pridržavati se svih epidemioloških mjera.


“To nam je siguran način da imamo i sigurnu turističku sezonu do kraja”, poručila je.
Iznoseći turističke brojke u dosadašnjem dijelu godine navela je da smo sada na oko šest milijuna dolazaka i oko 34 milijuna noćenja. To je u usporedbi s istim razdobljem rekordne, 2019. godine u noćenjima na oko 60-ak posto, a što se tiče usporedbe ovogodišnjeg i srpnja te godine smo na 81 posto, navela je.


“Brojke su dobre. Hrvatska je prepoznata prema svim relevantnim institucijama kao najsigurnija destinacija na Mediteranu, apeliram na sve da takvi ostanemo i dalje”, istaknula je ministrica.


Upitana da prokomentira tekstove u austrijskom tisku da se više od 90 austrijskih turista zarazilo covidom, od čega dio na Zrću, odnosno treba li pojačati kontrolu i pooštriti pravila na takvim mjestima, Brnjac je odgovorila da je do sada pola milijuna Austrijanaca posjetilo Hrvatsku, ali i da su zbog takvih događaja donesene nove epidemiološke mjere.


Na pitanje je li ta situacija dodatni alarm i da će Austrijanci početi razmišljati o dodatnim mjerama, naglasila je da ne vjeruje u to, uz napomenu da svaka zemlja gleda kakva je epidemiološka situacija u drugim zemljama. Treba proanalizirati kompletnu situaciju sa zaraženima sa Zrća te tada donositi sudove, rekla je.


Smatra da će Hrvatska i dalje biti najsigurnija destinacija i nakon današnje objave ECDC karte.


Prema karti stanja s covidom-19 u Europi, koju je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio u prošli četvrtak, hrvatska je obala u  narančastom, dok je kontinentalna Hrvatska u zelenoj zoni.