Mišljenje stručnjaka

LUKA BRKIĆ To su programi obećanja, velikim problemima i dalje se nitko ne bavi

P. N.

Luka Brkić / Foto Zarko Basic/PIXSELL

Luka Brkić / Foto Zarko Basic/PIXSELL

Kada je riječ o rodiljnim naknadama, računa se na sklerozu biračkog tijela, rekao je Brkić u Newsroomu.

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Luka Brkić komentirao je u Newsroomu televizije N1 izborne programe stranaka i sve što se biračima, u ekonomskom smislu, nudi na ovim izborima.


Brkić je rekao da se ponegdje vidi državni intervencionizam i da je to uglavnom popis želja.




„Ali drugo ni ne očekujemo. To su programi obećanja, ne morate nužno imati pokriće, nije baš laganje, ali obećanja jesu“, kaže Brkić.


SDP-ov minimalac od 4 000 ili 4 250 kuna koliko nudi HDZ, je socijalno zanimljiva tema, ali Brkić ne misli da će itko zbog toga glasati ovako ili onako.


„Kada je riječ o mirovinama, ona je diskutabilna, sad imamo i svake godine imamo rupu od 17 ili 18 milijardi za mirovine, time se nitko ne bavi“, upozorava Brkić.




Govoreći o ideju smanjivanja PDV-a na hranu koju nudi HDZ ili u ugostiteljstvu što propagira SDP, kaže da ne postoji konsenzus oko toga što povećati, a što smanjiti i da je to proizvoljno.


„Za rasterećenje plaće, i jedni i drugi ne nude ništa novo. Mi nismo imali poreznu reformu, ova promjena stopa i razreda, to nije reforma. Naš sustav je primitivan, nema poreznih alata i mehanizama koja bi porezni teret ravnomjernije rasporedila i smanjila poreznu evaziju“, istaknuo je Brkić.


Kada je riječ o rodiljnim naknadama, računa se na sklerozu biračkog tijela, rekao je Brkić u Newsroomu.