Steve Holloway i Judy Aslett

Britanski nautičari objavili šokantnu snimku iznude hrvatske policije: “Adio korumpirani Dubrovniče, bježimo u Crnu Goru!”

Portal Novi list

Foto Screenshot YouTube Sailing Fair Isle

Foto Screenshot YouTube Sailing Fair Isle

Poslali su mail Ministarstvu turizma koje im je doslovno odgovorilo: "Takav turistički porez ne postoji. Ne postoji ni zakonski članak koji ste spomenuli u svom mailu"Britanski nautičari Steve Holloway i Judy Aslett objavili su šokantan video u kojem prikazuju kako im je hrvatska policija u Dubrovniku iznudila novac za, kako ističu, posve izmišljenu kaznu po zakonskom propisu, za koji im je hrvatsko Ministarstvo turizma kasnije potvrdilo da uopće ne postoji.


Sve su tajno snimili. U dubrovačkoj policiji ostavili su ih da čekaju satima, a šokirala ih je prijetnja uhićenjem i oduzimanjem putovnica pri pokušaju odjave iz Hrvatske.


Sve su odlučili snimiti


“I prije smo imali problema s hrvatskim dužnosnicima, ali doista nismo očekivali ovakvu razinu ilegalnih aktivnosti.
Kad smo shvatili da imamo posla s korumpiranim policajcima, počeli smo tajno snimati. Ovo nije nešto što bismo preporučili da učinite jer bi vam moglo stvoriti velike probleme.


No, u ovom slučaju smatrali smo važnim pokazati razinu korupcije u hrvatskim lukama i nadati se da bi stavljanje ovog problema u javnost moglo dovesti do neke vrste promjene.Zaista je šteta što smo ovu epizodu morali nasloviti po ovom incidentu, jer posjetili smo Crnu Goru, koja je apsolutno zapanjujuća.


Crna Gora je nevjerojatna, doista svima preporučujemo jedrenje ovdje”, objašnjava britanski par.


“Kazna ne postoji, sve je potpuno izmišljeno!”


Pokušali su se odjaviti na policiji, međutim kad su došli na kontrolu putnih isprava u Dubrovniku policijski službenici su im rekli da će ih kazniti. Razlog? Nisu prijavili svoj dolazak i dali adresu u Turističkom uredu tijekom prvih 48 sati što su ih proveli u Hrvatskoj.


“Policija nam pokušava pokazati na internetskoj stranici gdje piše ova odredba, ali tu smo već sat vremena, ništa nisu našli. To je potpuna fikcija!


Ova kazna ne postoji u zakonu, sve je potpuno izmišljeno. Policija je promijenila svoju priču nekoliko puta nakon što smo ih upitali što smo to točno učinili krivo”, priča Judy Aslett.Nakon dodatnih 20 minuta Steve Holloway pita policajku: “Jeste li pronašli to na webu? Pregledavate već više od pola sata pravu hrpu stranica”,


Policajka mu odgovara na lošem engleskom: “Ostanite tu, moj kolega će vas pozvati”.


“Evo vam vaš novac za korupciju!”


Uslijedilo je dodatnih pola sata čekanja, dok je policija cijelo vrijeme držala njihove putovnice i prijetila im da će ih uhititi i odvesti pred sud.


“Jedino što nam je bilo jasno jest da se kazna mora platiti, i to u kešu!”, dodaje Judy.


“Na koncu su pronašli nešto, na hrvatskom. Kad smo to kasnije preveli shvatili smo da je potpuno irelevantno i da nema nikakve veze ni s turizmom niti nautičarima.Međutim, nismo mogli otići iz Hrvatske bez da smo im platili kaznu u iznosu od oko 100 funti. Steve je zato morao ići podići novac na bankomatu”, opisuje.


Steve je, razumljivo, već bio dosta uznemiren cijelom situacijom.


“Evo, imam vaš novac, vaš novac za korupciju! Molim vas, vratite nam putovnice!”, obratio se hrvatskoj policiji.


“Koliko ih ovdje dođe s istim problemom? Dnevno bar petero!”


Nakon svega britanski par pita se koliko se još stranih nautičara našlo u sličnoj kafkijanskoj situaciji. Upitali su stoga to jednu policajku.


“Koliko ih ovdje dođe s istim problemom? Svakog dana barem petero”, odgovorila im je policijska službenica.


A da smo nekom magijom znali da moramo doći u Turistički ured i platiti tu pristojbu, koliko bismo trebali platiti, pitaju ju dalje?


Policajka se konzultirala s kolegicom: “Koliko im po danu uzimaju za boravak? Čini mi se 70 kuna”.Britanski par zaključio je: “Ako uzimaju oko 10 eura po osobi po danu, za nas to bi značilo oko 1.000 funti”.


Nakon svega što su prošli odlučili su uložiti žalbu. Poslali su mail Ministarstvu turizma koje im je doslovno odgovorilo: “Takav turistički porez ne postoji. Ne postoji ni zakonski članak koji ste spomenuli u svom mailu”.


Zatražili su svoj novac natrag.


“Moram priznati ovo nam je ostavilo zaista gorak okus u ustima. Dok smo jedrili van Hrvatske složili smo se: više se nikad ne vraćamo u tu zemlju”, zaključuje Judy Aslett.


Prodali kuću, preselili se na jedrilicu


Steve Holloway i Judy Aslett 2016. godine prodali su svoju kuću u Velikoj Britaniji i preselili se na jedrilicu “Hans Christian”, brod koji je, ističu, više nego sposoban za jedrenje svijetom. Oboje su profesionalni filmaši koji inače rade za BBC, ali i mnoge druge TV postaje diljem svijeta.Kako pojašnjavaju, televizijske kuće danas nisu pretjerano zainteresirane za naručivanje i emitiranje programa o jedrenju, pa su stoga pokrenuli svoj vlastiti kanal na YouTubeu Sailing Fair Isle.


Cilj im je da stvore nešto više od pukog video bloga koji prikazuje njihova putovanja.


“Sailing Fair Isle bit će dnevnik putovanja, ali i dokumentarna emisija s odgovarajućim sadržajem i tehničkim standardima emitiranja”, objašnjavaju svoj plan.