Nastavak sukoba

Branko Roglić o sukobu u HUP-u: ‘Nismo mi pučisti. Ali ne mogu velike tvrtke plaćati, a male odlučivati’

Aneli Dragojević Mijatović

Smrću Marina Pucara izgubio nadu da će stvari ići nabolje - Branko Roglić / Foto DARKO JELINEK

Smrću Marina Pucara izgubio nadu da će stvari ići nabolje - Branko Roglić / Foto DARKO JELINEK

I prije su mali i srednji u svemu participirali, ali sukladno svom udjelu. Sada bi mali htjeli da mi plaćamo, a oni odlučuju, a to ne može tako, kaže Branko Roglić. Regionalni direktori HUP-a jučer su se pismom obratili članstvu s porukom da je HUP udruga svih poduzetnika, neovisno o njihovoj veličiniRIJEKA – Nismo pučisti, ne želimo rušiti, nego graditi, ali graditi na čvrstim temeljima, da onaj tko u HUP-u više pridonosi, ima i tome srazmjeran upravljački utjecaj, rekao je jučer za naš list Branko Roglić, vlasnik Orbica i bivši dugogodišnji predsjednik te predsjednik Nadzornog odbora HUP-a. On je, kako je kazao, definitivno izašao iz HUP-a, nezadovoljan činjenicom da su velike kompanije, koje financijski najviše participiraju, kada je odlučivanje u pitanju u zadnje vrijeme stavljene na marginu. Roglić veli da je dio kompanija bio odmah spreman izaći iz ovakvog HUP-a, oko 30 većih tvrtki, no ne bi, kaže, volio da se to na taj način prenosi jer bi to značilo »da su neki pučisti, a oni to nisu«.– Više je riječ o spontanom nezadovoljstvu velikih koji su osjetili svojevrsnu marginalizaciju i s time se naravno ne možemo složiti. I prije je bilo tako da su mali i srednji naravno u svemu participirali, kao što i u biznisu mali dioničari imaju pravo glasa sukladno svom udjelu. Međutim, sada bi mali htjeli da mi plaćamo, a oni odlučuju, a to ne može tako, poručuje Roglić. Veli da se Statut HUP-a mora mijenjati u pravcu da se počne uvažavati činjenica da netko plaća više, a netko manje. Isto tako, dodaje, u HUP-u je previše administracije koju treba smanjivati, a to se sada više očito ne planira.


– Sa svim tim nisam se mogao pomiriti, te je ovo izraz nezadovoljstva u kojem, ako se u HUP-u nešto ne promijeni, vjerojatno neću biti usamljen, poručuje Roglić. Na primjedbu da je i sam dugo godina bio na važnim pozicijama u HUP-u te je na neke stvari koje sada spominje, poput »brojne administracije«, mogao utjecati, Roglić odgovara da je to istina, no u HUP-u je, kaže, još donedavno bilo daleko bolje, a postojali su i dodatni planovi da se stvari poboljšaju. »Smrću Marina Pucara osobno sam izgubio nadu da će stvari ići nabolje«, kaže Roglić. Odgovarajući na naše pitanje, navodi da bi se, kada bi se u Statut HUP-a ugradilo participiranje u upravljanju sukladno visini članarina, bio spreman i vratiti.
– Ja sam gradio HUP, ne želim ga rušiti, već ukazati na nelogičnosti, ističe. Što se tiče mogućeg osnivanja nove poslodavačke udruge o čemu se govorilo da postoji inicijativa tvrtki koje su izašle iz HUP-a, Roglić kaže da za sada na tome nije naglasak, no val nezadovoljstva postoji i situacija se prati.


– U svakom slučaju, radi se o nezadovoljstvu dijela velikih kompanija, te će i bilo kakvo daljnje povezivanje biti na toj platformi, zaključuje Roglić.


Izbori na pomolu


Podsjetimo, neke kompanije, među njima Orbico, Adris, Tehnomont, Fortenova i još neke, prošli su tjedan najavile da izlaze ili su već izašle iz HUP-a zbog nezadovoljstva načinom upravljanja i činjenicom da ta udruga, kako su neki od njih naveli, više ne zastupa njihove interese onako kako oni misle da bi trebalo. To je potaklo rasprave je li na pomolu osipanje, odnosno veći raskol u HUP-u koji bi, s obzirom da je riječ o velikim tvrtkama, mogao čak pod znak pitanja dovesti i reprezentativnost te poslodavačke udruge kao partnera u gospodarsko-socijalnom dijalogu. U petak su održani i izbori za privremeno vodstvo HUP-a te je za v.d. predsjednicu HUP-a izabrana Marina Pulišić iz riječkog JGL-a. I Pulišić i glavni direktor HUP-a Damir Zorić naglašavaju brojnost članstva te se pozivaju na snagu svih članica, i malih i srednjih, kao i na zajedništvo HUP-a, te snagu granskih udruga. Tvrde da i dalje imaju i puno više od potrebne razine reprezentativnosti, a u HUP-u su nam jučer potvrdili da i dalje imaju samo četiri službena zahtjeva za iščlanjenje.


U tijeku su pripreme za izbore glavnih tijela HUP-a koji su najavljeni za kraj veljače, a jučer su s pismom članstvu izašli i predsjednici izvršnih odbora četiriju HUP-ovih regionalnih ureda. Članove HUP-a pozvali su na zajedništvo i nastavak suradnje na temama od ključne važnosti za gospodarstvo. Ponovili su pritom da »koliko god odlazak bilo koje članice predstavlja gubitak za udrugu, toliko nikad ne smijemo zaboraviti kako snaga HUP-a ne dolazi od pojedinih članica, koliko god one velike i važne bile u našem gospodarstvu i društvu, već od zajedništva svih članica.«


– Glavna snaga HUP-a je članstvo aktivirano kroz rad regija i granskih udruga. Posljednjih su godinu dana regije i granske udruge, od članica do profesionalaca koji vode i podržavaju u radu članice, iznjedrile izniman broj prijedloga i aktivnosti koji su rezultirali pozitivnim promjenama u našoj poslovnoj zajednici. Bez obzira na interes medija koji je pratio isključivo naše interne probleme, a ne i rezultate, te situaciju s pandemijom, HUP je pokrenuo neke od ključnih promjena tijekom zadnje godine dana, kao što su institut Skraćenog radnog vremena ili izmjene Zakona o porezu na dohodak te Zakona o strancima. Prvi je spasio brojna radna mjesta i brojne poslodavce. Ovaj institut u potpunosti je osmišljen i realiziran kroz aktivnosti samih članica i stručnih službi HUP-a, te u cjelini prihvaćen od strane socijalnih partnera. Izmjene Zakona o porezu na dohodak i podzakonskih akata dovele su do smanjenja poreznog opterećenja plaće i do uvođenja novih vrsta neoporezivih isplata zaposlenicima. Izmjene Zakona o strancima dovele su do ukidanja potpuno neprimjerenog kvotnog sustava zapošljavanja radne snage, omogućivši poslodavcima veću konkurentnost na međunarodnom tržištu, ističe se u pismu koje potpisuju Kristian Krpan (Izvršni odbor HUP-a Rijeka), Denis Sušac (Izvršni odbor HUP-a Osijek), Tihomir Premužak (IO HUP-a Varaždin) i Zdravko Plazonić (IO HUP-a Dalmacija).


Novi pristupaju


– Za budućnost HUP-a nije i nikad neće biti odgovorna ni zaslužna jedna, pet, deset ili više članica, nego sve članice. Na svima nama je prepoznati doprinos koji dajemo i možemo dati putem HUP-a u promociji tržišno orijentiranog poduzetništva, u kojem je država regulator, ali nikako i sudionik, te pritom i samima sebi olakšati poslovanje. Broj novih članova koji su nam pristupili u ovo krizno vrijeme govori da je taj doprinos prepoznat u poduzetničkoj zajednici, tvrde HUP-ovi regionalni direktori. Podsjećaju da HUP-u predstoje izbori za ključna tijela koji će biti provedeni po potpuno transparentnom modelu, gdje će svaka članica udruge koja se sukladno Statutu ima pravo kandidirati, to isto i moći te biti demokratski i transparentno birana.
– Vjerujemo da će dolazak novih ljudi ukloniti pogrešnu predodžbu o HUP-u kao organizaciji koja zastupa interese »velikih«. HUP je udruga svih poduzetnika, neovisno o veličini, poručuju u HUP-u.