Šef Kluba HDZ-a

Branko Bačić uvjeren: Štrajk prosvjetara neće naštetiti kampanji Grabar-Kitarović. Objasnio i zašto to misli

Hina

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

"Mislim da neće. Kroz ove pregovore Vlada jasno šalje poruku kako nam je stalo do svih hrvatskih građana i zaposlenika ”, rekao je Bačić novinarima prije početka klauzure HDZ-a upitan hoće li štrajk prosvjetara naštetiti kampanji Grabar-KitarovićZAGREB Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić ocijenio je u subotu da štrajk prosvjetara neće štetiti predsjedničkoj kampanji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović istaknuvši da kroz pregovore s obrazovnim sindikatima Vlada jasno šalje poruku kako joj je stalo do svih hrvatskih građana i zaposlenika.


“Mislim da neće. Kroz ove pregovore Vlada jasno šalje poruku kako nam je stalo do svih hrvatskih građana i zaposlenika ”, rekao je Bačić novinarima prije početka klauzure HDZ-a upitan hoće li štrajk prosvjetara naštetiti kampanji Grabar-Kitarović. HDZ održava zatvorenu sjednicu o pripremama i koordinaciji izborne kampanje za predsjedničke izbore.


Bačić je podsjetio i da Vlada pregovara i s državnim i javnim službenicima te vodi računa i o statusu 1,350.000 ostalih zaposlenika u zemlji.
„Politika ove vlade je politika konsolidacije državnog proračuna i da ne trošimo više novca nego što zarađujemo, da nam proračun bude u suficitu i omogući nam bolje makroekonomske pokazatelje, rast BDP-a te time se naša zemlja vraća i u investicijski rejting i smanjuju nam se kamate”, rekao je Bačić novinarima.


Smatra kako je to jedna zatvorena priča u kojoj ako popustite – onda gubite legitimitet koji ste tri godine teško stvarali i dobili povjerenje međunarodnih institucija.


“Zbog toga ovakvi pregovori s javnim službenicima u prosvjeti traju dugo – ne zbog toga što ne znamo značaj i važnost profesora i obrazovanja, već što vodimo računa o cjelovitosti i državnog proračuna i standarda kojeg smo postigli u međunarodnim institucijama”, istaknuo je.


Bačić je ocijenio da pravilan pristup svim zaposlenicima ne može biti uteg u kampanji Grabar-Kitarović. Ako prosvjetari prihvate Vladin prijedlog, plaća će im će se podići i više nego što traže, poručio je.


“Na mjesečnoj razini je to 200 kuna više od njihovih zahtjeva. Držim da je to prihvatljiv program i nadam se da ćemo u idućih nekoliko dana naći načina za izaći iz ove situacije”, naglasio je Bačić.


I pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Božidar Kalmeta smatra da štrajk profesora neće naštetiti kampanji Grabar-Kitarović jer su to dvije odvojene stvari. „To su dvije različite stvari. Jedno je izbor predsjednice države, a drugo je pitanje štrajka, koeficijenata i svega drugog o čemu Vlada raspravlja s sindikatima učitelja i profesora”, kazao je.


Smatra da će ključ pobjede Grabar-Kitarović biti to što je predsjednica Republike do sada napravila puno pozitivnih stvari te njezin program.


Vrh stranke među kojima su premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, glavni tajnik stranke Gordan Jandroković te mnogi ministri raspravlja o pripremama i koordinaciji izborne kampanje.


Na klauzuri će se dogovoriti način funkcioniranja predsjedničke kampanje kako bi što bolje u javnosti promovirali program Grabar-Kitarović. Nakon toga će se svečano obilježiti 20. obljetnice osnutka Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski”.