Pismo političkom vrhu

Branimir Glavaš poslao pismo Plenkoviću i Milanoviću: ‘Već 16 godina protiv mene traje montirani proces’

Dražen Ciglenečki

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

"Vi si, kao i Vaši prethodnici (Bajić, Cvitan i Jelenić) uzimate ovlasti koje po zakonu i Ustavu nemate! A to je da si umišljate da možete svojom voljom nekome udijeliti oprost od kaznenog progona, pa čak i za kaznena djela teškog ubojstva ili ratnog zločina..."



Branimir Glavaš je krajem prošlog tjedna predsjednicima Republike, Vlade i Sabora, Zoranu Milanoviću, Andreju Plenkoviću i Gordanu Jandrokoviću, poslao vrlo oštro pismo koje je napisao glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek, a jučer ga je i njoj predao.


Glavaš tvrdi da Državno odvjetništvu, u njegovom kaznenom postupku za ratni zločin, već godinama krši Ustav i zakone.


“Radi se o mojem pravosudnom progonu i montiranom političkom procesu pod palicom Mladena Bajića. Progon je već ušao u 16. godinu. Počeo je kada je moj sin bio osmi razred osnovne škole, danas je on odvjetnik i ima dvoje djece, a moj predmet još nije završen”, izjavio je Glavaš ispred sjedišta DORH-a. U pismu glavnoj državnoj odvjetnici, Glavaš navodi kako je njezina odluka o odbacivanju kaznene prijave koju je on za ratni zločin podnio protiv Krunoslava Fehira ” nesuvisla i iracionalna, apsurdna i pogrešna, besmislena i nakaradna, neznanstvena i nelegitimna, jednostavnim riječima imbecilna”.




“Vi si, kao i Vaši prethodnici (Bajić, Cvitan i Jelenić) uzimate ovlasti koje po zakonu i Ustavu nemate! A to je da si umišljate da možete svojom voljom nekome udijeliti oprost od kaznenog progona, pa čak i za kaznena djela teškog ubojstva ili ratnog zločina”, ogorčen je Glavaš.


U opširnom pismu on, između ostalog, sugerira da su Mladen Bajić, kao i ostali bivši glavni državni odvjetnici, “redovno hodočastili kod hrvatskih premijera na konzultacije u Banske dvora, u mom, ali i u drugim slučajevima”.