Gostovanje na N1

Branimir Glavaš hvali Zorana Milanovića: On je osvježenje! Prvi je nakon Tuđmana koji je na putu da bude i državnik, a ne samo političar

P. N.

Foto Reuters

Foto Reuters

- Što sam na privatnom Facebooku napisao, to je moja privatna stvar. Jasno je da Kolinda Grabar Kitarović nije bila moj kandidat niti favorit, jer sam ja bez stranačkih okova mogao birati. Mislim da je današnji predsjednik bio najbolji kandidat, rekao je Glavaš.Branimir Glavaš u Dnevniku N1 komentirao je potez predsjednika države Zorana Milanovića koji je poništio odluke o oduzimanju odlikovanja i čina Glavašu.


“Poznavajući profil predsjednika Zorana Milanovića nije me iznenadila odluka. Radi se o ustavnoj i zakonitoj odluci, utemeljenoj na nizu zakona i predsjednik je bio samo izvršitelj. O toj zakonskoj odluci nema dileme i nepoznanice.”


Tako je za Dnevnik N1 odluku predsjednika Zorana Milanovića da mu vrati čin i odličja prkomentirao Branimir Glavaš, čovjek koji je bio osuđen za ratne zločine počinjene u Osijeku, da bi tu odluku pravosuđe poništilo i spor vratilo na novi početak.
Povrat odličja i čina Glavaš je tražio i od bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ali ona mu nije željela izići u susret.


– Bivša predsjednica je dobila zahtjev mojih odvjetnika u proljeće 2019. i njena ustavna i zakonska obveza bila je da tu odluku izvrši. Ona se na to oglušila, nepristojno nije bila u stanju ni odgovoriti mojim odvjetnicima. Izgubila je izbore i ostavila moj predmet u ladicama Pantovčaka nerješen. Prije mjesec dana moj sin, koji mi je odvjetnik, uputio je požurnicu predsjedniku Republike, upoznao ga sa sadržajem i jedino me iznenadila brzina kojom je predsjednik to zakonito riješio, rekao je Glavaš.


Prokomentirao je ovom prilikom i pogrde koje je putem svoga Facebook profila uputio na račun bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.


– Što sam na privatnom Facebooku napisao, to je moja privatna stvar. Jasno je da Kolinda Grabar Kitarović nije bila moj kandidat niti favorit, jer sam ja bez stranačkih okova mogao birati. Mislim da je današnji predsjednik bio najbolji kandidat, rekao je Glavaš.


Odličja, rekao je, nije prodao, kako se to ranije objavljivalo po medijima.


– Ma kakvi prodao! Tadašnji predsjednik Josipović najavio je oduzimanje odličja pa sam i ja pustio spin da sam prodao pa mi nemaju što oduzeti. Odličja su na sigurnom, u Hercegovni u mojoj kući, uzet ću ih idući tjedan i izložiti ih, jer sam ih dobio od Franje Tuđmana, rekao je Glavaš.


Nije propustio komentirati niti Milorada Pupovca, koji je ogorčeno reagirao na vijest da je Milanoviću Glavašu vratio čin i odlikovanja.


– Milorad Pupovac je problem HDZ-a, ali smetnuo je s uma da i HDSSB ima mandat u Saboru. Zvao me prije emisije povjerenik stranke da sazove uže konzultacije za sutra i možda ćemo odaslati poruku vrhu HDZ-a. Ako vodstvo HDZ-a ne zauzme stav i ne disciplinira Pupovca što se tiče njegove bezobraštine, HDSSB je spreman odgovoriti istom mjerom. Nemam legitimet jer nisam predsjednik HDSSB-a pa ne mogu govoriti u ime stranke. Ne isključujem mogućnost da HDSSB zauzme stav i pošalje poruku Zagrebu. Milorad Pupovac je velik problem HDZ-a. On im je veliki uteg, istaknuo je Glavaš za N1


Milanovića je pak hvalio na sva usta, nazivajući ga – osvježenjem.


– Predsjednik Republike ima svoj osebujan stil koji se nekome sviđa, nekome ne. Meni se sviđa. Oni koji su mislili da će Milanović sjediti na Pantovčaku i brojati paunove ili zalijevati fikuse, pogriješili su. U osobi predsjednika vidim čovjeka koji mora biti korektiv vlasti, i izvršne, i zakonodavne, i događanja, i negativnih pojava u društvu, rekao je Glavaš.


Pozvan da uspored Milanpovića i Plenkovića, odnosno da odgovori na pitanje jesu li obojica državnici, Glavaš je odgovorio: “Obojica imaju sposobnosti i kvalitete da budu državnici. Milanović je prvi nakon Tuđmana na dobrom putu da ne bude samo političar, već i državnik. On je osvježenje za 21. stoljeće u kojem Hrvatska živi. Poštujem to što je poštovao zakon.”


Glavaš smatra da će u novom postupku biti oslobođen, jer je protiv njega, smatra, bila montirana politička opužnica.


– Zato sam izložen 16 godina pravosudnom progonu, ali ovo vraćanje čina mi daje dodatnu snagu i motiv, rekao je Glavaš.