Potpredsjednik Vlade

Božinović: Nismo dosegli vrhunac epidemije, ali razmišljamo o skraćivanju samoizolacije

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Poručio je da s optimizmom treba gledati na proljeće i nadati se da nas neće zahvatiti neka nova varijanta koronavirusa. ''Treba gledati da nam se ne optereti zdravstveni sustav'', kazao je.ZAGREB – Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u petak da se razmišlja o skraćivanju samoizolacije, no još nismo dosegnuli vrhunac epidemije covida-19.


”Sada je trenutak kada bi se nešto moglo revidirati, no s obzirom na još uvijek visoke brojeve novozaraženih ne možemo reći da smo dosegnuli vrhunac epidemije, pogotovo u usporedbi s drugim zemljama”, rekao je Božinović novinarima prigodom primopredaje 28 kombi vozila za prometnu policiju na Policijskoj akademiji.


Poručio je da s optimizmom treba gledati na proljeće i nadati se da nas neće zahvatiti neka nova varijanta koronavirusa. ”Treba gledati da nam se ne optereti zdravstveni sustav”, kazao je.
Dodao je kako se ljudi koji dođu u kontakt s omikron varijantom brže zaraze, ali virus brzo odlazi jer se najčešće ne spušta u respiratorni sustav.


Komentirajući preporuku Europske komisije o skraćivanju trajanja covid potvrda za građane cijepljene s dvije doze naglasio je da se potvrde mogu izdavati prema pravilima koja vrijede za svih 27 članica Europske unije.


”Moramo izdavati potvrde kako je to propisano pravilima EU-a inače ne možete prijeći granicu, a to znači i skraćenje dana kada su u pitanju dvije doze i preboljenje”, kaže Božinović i poručuje kako će se tražiti i naći rješenje da se za građane Hrvatske ne mijenja ništa.


Niz zemalja skratio samoizolaciju na pet dana


Osvrnuvši se na mogućnost skraćivanja trajanja karantene, Božinović je najavio da će se u subotu održati važan sastanak s predstavnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Nacionalnog stožera civilne zaštite.


”Postoji prostor da se na nacionalnoj razini stvari postave drugačije, o čemu se intenzivno razgovara i što bi trebali potvrditi nakon sastanka u subotu”, rekao je.


Božinović je kazao da se razmišlja o skraćivanju samoizolacije i zbog toga što sve više znanstvenih istraživanja to opravdava.


Niz zemalja skratio je samoizolaciju na pet dana kako ne bi ugrozili javne službe i funkcioniranje države, rekao je dodavši kako u njegovu resoru nemaju problema s nedostatkom radnika zbog samoizolacija i bolovanja.


“Mi nismo u toj opasnosti, ali razmišljamo”, istaknuo je Božinović.