Zadarski župan

Božidar Longin ustraje na tome da su županije najbolje za Hrvatsku: ‘Pa tako ne misle samo HDZ-ovci, nego i drugi’

Zlatko Crnčec

Županijski sustav se pokazao najboljim za Hrvatsku, a županije su dodatno osnažene pripajanjem nekadašnjih ureda državne uprave, kaže član Predsjedništva HDZ-aŽupan Zadarske županije i član Predsjedništva HDZ-a Božidar Longin u razgovoru za naš list govori o lokalnoj gospodarskoj situaciji te o unutarstranačkim izborima u HDZ-u.


Kako ste zadovoljni turističkom sezonom u Zadarskoj županiji?


– Turistička sezona bila je odlična. Mogu slobodno reći, iznad svih očekivanja. U kolovozu smo, primjerice, gotovo dosegli razinu iz rekordne 2019. godine po broju noćenja, a i aktualni podaci za rujan su dosta ohrabrujući. Najviše gostiju nas je posjetilo iz Slovenije, Njemačke, Poljske, Češke, Austrije, Slovačke i Mađarske, a to su uglavnom autogosti pa možemo istaknuti da je dobrim brojkama zasigurno pomogla dobra prometna pozicioniranost naše županije. S druge strane imali smo rekordan broj zračnih linija iz Zadra, bili smo povezani s čak 57 europskih destinacija, a uz to smo omogućili povratak baze Ryanaira u Zadar. Posebno smo velika povećanja ostvarili u nautičkom turizmu, jer taj segment smještaja gostima pruža najveću sigurnost, omogućuje izolaciju i bio je izuzetno tražen. Ono što je ipak najvažnije istaknuti – naši gosti znali su da smo u ovoj pandemiji sigurna zemlja. Zasluga je to odgovornog ponašanja, ali i velikog rada i zalaganja svih turističkih djelatnika kao i zdravstvenog osoblja te svih ostalih službi koje su važne za stabilnost sustava.


Veliko gradilište


Prati li dobre turističke brojke i povećanje zaposlenosti?


– Tu također možemo biti zadovoljni. U kolovozu smo ostvarili rekordnu zaposlenost, čak i veću u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu što je vrlo značajan podatak. Gospodarska situacija je i dalje vrlo dobra, nastavlja se rast zaposlenosti i to je ono što nas uvelike veseli. Tu svakako treba još jednom pohvaliti mjere Vlade RH za očuvanje zaposlenih koje su dale su vidljiv rezultat. Uz to je i naša županija imala čak sedam COVID mjera potpore poduzetnicima. Dakle, jednom kvalitetnom sinergijom zaposlenost je očuvana, a mnogi poduzetnici su uspjeli sačuvati svoje tvrtke i obrte.


Na koje ćete se projekte razvoja županije usredotočiti u ovom mandatu kao župan?
– Na području Zadarske županije provode se projekti vrijedni od 3,5 milijarde kuna i to nije nimalo slučajno. Naša županija je jedno veliko gradilište, jer se realiziraju brojni projekti kako u zaleđu tako i na otocima i priobalnom dijelu županije. U kampanji smo ponudili program koji se bazirao na pet ključnih odrednica, a one su Sigurna, Snažna, Solidarna, Pametna i Plavo-zelena županija te ću se, sa svojim timom, truditi da ga u potpunosti provedemo. Svakako da nam je izgradnja vodovoda i odvodnje i dalje jedan od prioriteta, a nastavit ćemo raditi na projektima navodnjavanja, ribarske i poduzetničke infrastrukture, razvoja školstva i zdravstva, jer nam je pandemija koronavirusa pokazala koliko nam je važan stabilan zdravstveni sustav. Dokazali smo da uspješno povlačimo europska i nacionalna sredstva te smo već pripremili projekte za novu financijsku perspektivu EU-a kao i za sredstva iz Fonda za oporavak.


Razvoj zdravstvenog sustava često ste spominjali kao jedan od svojih glavnih ciljeva?


– U zdravstvu smo općenito ostvarili značajne iskorake. Značajno je podignut standard usluga te su smanjene liste čekanja, posebice nabavom novih uređaja za CT i magnetsku rezonancu. Useljena je i opremljena nova zgrada Poliklinike, u koju je uloženo više od 50 milijuna kuna vrijedne opreme. Usporedno s tim dovršava se EU projekt izgradnje Dnevnih bolnica u kojima će biti smješten linearni akcelerator. Sve u svemu, stvaramo preduvjete da Opća bolnica Zadar bude snažan hrvatski regionalni zdravstveni centar.


Koji su razlozi da je HDZ izgubio izbore za Gradsko vijeće Zadra?


– HDZ je stranka koja je osvojila najviše mandata u Gradskom vijeću, ali to nije bilo dovoljno za formiranje većine. Istina je da smo osvojili manje mandata nego inače, ali dogodio se fenomen Ričarda, odnosno Enija Meštrovića koji je privukao dio birača svojim performansima. Ipak, politika je ozbiljna stvar i sada se pokazuje da populizam i demagogija nisu dugoročno rješenje za kvalitetno upravljanje gradom.


Građani prepoznaju rad


Kako ide suradnja HDZ-ovog gradonačelnika s većinom koja dolazi iz suprotnog političkog spektra?


– Dobro poznajem gradonačelnika Branka Dukića i on je sasvim sigurno čovjek koji neće zatvarati vrata suradnji. Ipak, za suradnju je potrebno dvoje, a sadašnja većina u Gradskom vijeću ne pokazuje neku veliku želju za suradnjom. Smatram da je najvažnije da gradonačelnik i njegov tim i dalje upravljaju razvojem grada i da se mnogobrojni projekti koji se trenutno provode u gradu Zadru uspješno dovrše na zadovoljstvo građana.


Kakva je suradnja s Domovinskim pokretom u vašoj županiji?


– Njihova dva vijećnika u županijskoj skupštini svrstali su se među opoziciju. Nadam se da će, unatoč tome, biti konstruktivni u radu, pogotovo oko razvojnih projekata važnih za našu županiju.


Jeste li u koaliciji u nekim jedinicama lokalne samouprave?


– Nisu osvojili puno vijećnika u našim općinama, imaju jednog predstavnika u Gradskom vijeću Zadra, ali nismo ni u kakvoj koaliciji.


Jesu li birači zamoreni činjenicom da je Božidar Kalmeta već jako dugo na čelu HDZ-a Zadarske županije pa se to onda odrazilo i na izborni rezultat u Zadru?


– Da su se birači kako vi to kažete »zamorili«, mi ne bismo ostvarivali pobjede sve ove godine. Građani prepoznaju naš rad, našu beskompromisnu borbu za svaki kutak naše županije i nastojanje da brojnim razvojnim projektima unaprijedimo kvalitetu života svih naših stanovnika. Složit ćete se sa mnom da je Zadarska županija jedna od onih koja je ostvarila najsnažniji razvoj, a sve je to plod vizije i dobro promišljenog strateškog planiranja, ali i političke stabilnosti i kontinuiteta koji su neophodni da se započeti projekti i dovrše.


Ima li HDZ sličan problem u cijeloj Dalmaciji s obzirom na to da je na ovim lokalnim izborima stranka po prvi put izgubila poziciju župana u Šibensko-kninskoj županiji, a izgubljene su i brojne općine i gradovi u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji?


– U politici se uvijek moraš dokazivati. Birači su se u nekim sredinama odlučili na promjene i to je potpuno normalno. Poslali su jasnu poruku i na nama je da se prilagodimo, osvježimo novim mladim kadrovima koje imamo u našoj stranci.


Kako vam se čini ovo statutarno rješenje po kojem se unutarstranački izbori do razine županije moraju održavati uvijek nakon lokalnih izbora?


– Po meni je to dobro rješenje, jer daje dovoljno vremena za analizu rezultata na lokalnim izborima, a istovremeno priliku za potrebne promjene, pogotovo u sredinama gdje rezultati izbora nisu bili dobri.


Hoćete li se kandidirati za neku od stranačkih funkcija na izborima u HDZ-u Zadarske županije?


– O tome još uvijek razmišljam, ali sasvim sigurno ću se konzultirati sa stranačkim kolegama prije konačne odluke. Naša stranka ima velik broj kvalitetnih kadrova i vjerujem da ćemo pronaći najbolji spoj mladosti i iskustva.


Član ste predsjedništva HDZ-a na nacionalnoj razini. Hoćete li se na izbornom saboru stranke ponovo kandidirati za tu funkciju?


– Pa, dat ću vam odgovor sličan onom prethodnom. Smatram da još mogu dati svoj doprinos radu predsjedništva i stranke općenito, ali ću se prije konačne odluke konzultirati sa stranačkim prijateljima i svojom obitelji.


Uvijek ima kritičara


Znate li kada bi se trebao održati izborni Sabor?


– Nisam razmišljao o datumima, ali sasvim sigurno da će biti održan sukladno predviđenim rokovima.


Kako komentirate kritike da Vlada jako sporo rješava probleme obnove nakon katastrofalnih potresa u Zagrebu i na Baniji?


– Uvijek ima dežurnih kritičara. Ono u što sam siguran, a uvjerio sam se osobno na primjeru svoje županije nakon velike poplave 2017. godine, da Vlada RH ovim problemima pristupa sustavno i odgovorno. Mi smo, uz veliku podršku premijera Plenkovića i njegovih ministara uspjeli obnoviti infrastrukturu stradalu u poplavi, a simbol obnove su dva mosta u gradu Ninu koja su kulturna dobra i obnavljala su se sukladno smjernicama konzervatora. Znam da nije lako, pogotovo onim građanima koji su napustili svoje domove, ali je riječ o velikom broju objekata i to zahtjeva jedan ozbiljan pristup u kojem se, nažalost, ne može sve riješiti u rokovima u kojima bismo svi željeli.


Što mislite o prijedlozima koji dolaze iz dijela oporbe da bi županije trebalo ukinuti i uvesti regije kao veće teritorijalne jedinice?


– Te njihove inicijative se ponavljaju svakih par godina, a to pokazuje njihovu neiventivnost jer očito nemaju drugih kvalitetnih prijedloga koje bi mogli iznijeti. Županijski sustav se pokazao najboljim za Hrvatsku, a županije su dodatno osnažene pripajanjem nekadašnjih ureda državne uprave. Tako ne misle samo HDZ-ovci, već i kolege župani iz ostalih stranaka. Imamo odličnu suradnju kroz Hrvatsku zajednicu županija, jer mi na terenu najbolje znamo kako razvijati svoje područje. Svakako pozdravljam i činjenicu da su županijske razvojne agencije postale regionalni koordinatori, jer će to ubrzati i pojednostaviti provođenje projekata financiranih iz europskih fondova.


Budući da sada gotovo tri godine nema nikakvih izbora na nacionalnoj razini, hoće li Vlada iskoristiti priliku za brže provođenje reformi?


– Ova Vlada sustavno provodi reforme, što pokazuju brojni pokazatelji, pogotovo oni financijski. Sigurno je da je pred nama jedno razdoblje u kojem imamo priliku napraviti veliki iskorak, dodatno se približiti europskom standardu, pogotovo jer nam značajan novac stoji na raspolaganju iz EU fondova. Svjedoci smo da je Hrvatska, između ostalog i zbog velikog utjecaja našeg premijera Andreja Plenkovića, osigurala gotovo 25 milijardi eura u sljedećom programskom razdoblju Europske unije.


To je veliki novac koji će trebati opravdati dobrim i kvalitetnim projektima, a siguran sam da će naša županija biti jedna od onih koja će imati pripremljene projekte. Nadalje, očekuju nas još dva važna događaja, uvođenje eura i ulazak u Schengenski režim, što je velika vanjskopolitička pobjeda Hrvatske i pokazatelj da smo ravnopravan član velike europske obitelji.


Revolucija poljoprivrede i agroturizma tijekom posljednjih nekoliko godina

Kako ide projekt razvoja poljoprivrede u Ravnim kotarima?


Zadarska županija vodeća je u Hrvatskoj u sektoru ribarstva i marikulture i zato se ponosi nadimkom »najribarskije županije«. Ipak, ono što možda nije toliko poznato jest da ozbiljno napreduje u poljoprivrednoj proizvodnji. Naime, u posljednjih nekoliko godina na području Zadarske županije dogodila se prava revolucija poljoprivrede i agroturizma. Sve je više OPG-ova i malih poljoprivrednih proizvođača koji na tržištu nude svoje proizvode, a poseban iskorak doživio je sektor vinarstva. Zadarski vinari vratili su se s ovogodišnjeg Decantera s čak 17 odličja. Sadašnji rezultati svakako ohrabruju, ali moramo se svi zajedno potruditi da napravimo dodatan iskorak.


U prvom redu – intenzivnije raditi na povezivanju naših vinara i uljara s ugostiteljskim sektorom kako bi se u našim restoranima koristilo i posluživalo isključivo domaće ulje i vina. Upravo to jest oblik izvoza, a također i najbolja promocija kako gastronomije, tako i čitave destinacije, a Zadarska županija je proteklih godina, kroz razne oblike potpora, pomogla poljoprivrednicima s iznosom od gotovo 10 milijuna kuna.


Kroz potpore za ruralni razvoj ulažemo, za naše mogućnosti, značajna sredstva u podizanju kvalitete postojećih i otvaranju novih agroturističkih gospodarstava. Pored toga smeđom signalizacijom kroz ceste vina, ulja i sira pokrili smo gotovo sve subjekte koji imaju uvjete za prihvat gostiju za degustaciju i prodaju svojih proizvoda. Ključ razvoja poljoprivrede je navodnjavanje, a u tome je Zadarska županija također napravila veliki iskorak. Uz već dovršeni sustav navodnjavanja Baštica 1, ove su godine dovršena još dva Baštica 2 – Smilčić i Lišansko polje vrijedna gotovo 50 milijuna kuna, a financirana su europskim i nacionalnim sredstvima.


K tome, Zadarska županija potpisala je ugovor u financiranju za SN Donja Baštica procijenjene vrijednosti 8,5 milijuna kuna pri čemu obuhvat zahvata iznosi 100 hektara. Uz dovršene sustave navodnjavanja i novi projekt SN Vransko polje za koji imamo spremnu dokumentaciju imat ćemo pokrivenu poljoprivrednu površinu od 2,5 tisuće hektara. Tada možemo govoriti o pravim preduvjetima za ozbiljniju poljoprivrednu proizvodnju, naravno uz projekt budućeg Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku koji bi trebao biti važan za iskorak naših poljoprivrednika u stručnim elementima.