Slučaj Đurđice Klancir

Bošnjaković: Ne znam zašto je policija legitimirala novinarku Klancir, možda je bila dojava o bombi

Hina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u Ogulinu je u srijedu ocijenio da je slučaj novinarke Đurđice Klancir – kojoj su u redakciju došla dva policajca i legitimirala je – politički pritisak vladajućih na slobodu medijaZAGREB Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u srijedu kako ne zna razlog zašto su jučer dvojica policajaca legitimirala novinarku portala Net.hr Đurđicu Klancir, već da je to pitanje za policiju, ali i istaknuo kako policijska intervencija možda nije bila povezana s medijima, već je »možda bila dojava za nekakvu bombu«.


Novinari su ministra ispred Banskih dvora upitali što taj slučaj govori o slobodi medija u Hrvatskoj, na što im je odgovorio kako ne zna koji je razlog legitimiranja novinare, da »nema pojma o čemu se radi« te da je to pitanje za policiju.


Na opetovano pitanje što govori činjenica da se to dogodilo, Bošnjaković je ponovio kako ne zna, ali da mora postojati razlog.
»Možda nije povezano s medijima, možda je bila dojava za nekakvu bombu«, kazao je, a nije odgovorio na pitanje je li posrijedi zastrašivanje novinara.


Za HND riječ je o političko-policijskom pritisku na novinarku


Hrvatsko novinarsko društvo (HND) taj je slučaj najoštrije osudilo kao »političko-policijski pritisak« na novinarku Đurđicu Klancir, koja je jučer na Facebooku objavila da su joj u redakciju došla dva policajca i legitimirala ju objasnivši kako to čine na zahtjev sisačke policije, od kojih je postupanje zatražio odvjetnik zbog pokretanja tužbe protiv nje.


HND je naveo da su dvojica uniformiranih policajaca došla u redakciju portala Net.hr na zahtjev istaknutog HDZ-ovca, sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, konkretno njegova odvjetnika, te da je tu riječ o dosad neviđenoj praksi.


MUP: Sve je bilo po zakonu


Zbog tog slučaja jučer je reagiralo i Ministarstvo unutarnjih poslova, priopćivši da je sve bilo po zakonu, da se u konkretnom slučaju radi o podnesenom zahtjevu opunomoćenika oštećene osobe koja je zatražila ustupanje podataka za pokretanje privatne tužbe.


U MUP-u ističu da se u Pravilniku o policijskom postupanju navodi da će »policijski službenik provjeriti identitet osobe na zahtjev službenih tijela državne uprave, pravnih ili fizičkih osoba ukoliko je povrijeđeno neko njihovo pravo«.


U slučaju sumnje da se radi o namjeri zlouporabe osobnih podataka, policijski službenik će provjeriti identitet osobe, ali podatke neće priopćiti podnositelju zahtjeva već će ga uputiti da te podatke zatraži pisanim, obrazloženim zahtjevom od nadležne ustrojstvene jedinice policije.


Iz priložene je dokumentacije dokazan pravni interes osobe te, navodi MUP, ne postoji sumnja u zlouporabu podataka koji bi se ustupili.


Policija postupala po zahtjevu oštećenika koji traži ustupanje podataka radi tužbe protiv Klancir


»U konkretnom slučaju radi se o podnesenom zahtjevu opunomoćenika fizičke osobe (oštećene osobe) koja je zatražila ustupanje podataka za pokretanje privatne tužbe. Dakle, kako se radi o privatnoj tužbi, oštećenik ne može svoje pravo ostvariti na drugi način niti poduzeti radnje prikupljanja podataka o osobi protiv koje namjerava pokrenuti privatnu tužbu«, tvrde u tom ministarstvu.


Navode i kako iz dostavljene dokumentacije policija nije mogla nedvojbeno utvrditi o kojoj konkretnoj osobi bi se točno radilo, jer u Hrvatskoj postoji više osoba s imenom i prezimenom novinarke. »Jedini pouzdan podatak je bio da se radi o novinarki portala Net.hr, Stoga su policijski službenici otišli u redakciju portala kako bi utvrdili točan identitet«, navode u MUP-u.


Bernardić: Legitimiranje novinarke je politički pritisak vladajućih na slobodu medija


Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u Ogulinu je u srijedu ocijenio da je slučaj novinarke Đurđice Klancir – kojoj su u redakciju došla dva policajca i legitimirala je – politički pritisak vladajućih na slobodu medija. 


Govoreći o najnovijem slučaju novinarke Đurđice Klancir kojoj su uniformirani policajci došli u redakciju Net.hr-a utvrditi identitet i privatnu adresu Bernardić je ocijenio da je tu riječ o političkom pritisku vladajućih na slobodu medija.


»Očito je da HDZ i vladajući guše slobodu medija u Hrvatskoj – šalju novinare na sud, šalju policiju i zastrašuju, a nerijetko se HDZ-ovci i fizički obračunavaju s novinarima«, rekao je Bernardić i upitao što slijedi – tajna policija koja će kontrolirati građane – te dodao kako policija ionako prati i snima privatne profile svih građana u Hrvatskoj »To je nedopustivo i sramotno«, rekao je Bernardić.


Novinarka portala Net.hr Đurđica Klancir jučer je na facebooku objavila kako su joj u redakciju došla dva policajca i legitimirala je, objasnivši kako to čine na zahtjev sisačke policije, od kojih je postupanje zatražio odvjetnik zbog pokretanja tužbe protiv nje.


Iz Hrvatskog novinarskog društva ocijenili su kako se radi o dosad neviđenoj praksi da politički moćnik koristi policiju kao svoj privatni servis za zastrašivanje novinara, te da taj potez duboko uznemiruje i šokira.HND navodi da su dvojica uniformiranih policajaca došla u redakciju portala Net.hr na zahtjev istaknutog HDZ-ovca, sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, točnije, njegova odvjetnika.

»Policija je posjetila i uznemirila novinarku Đurđicu Klancir na njezinom radnom mjestu uz izgovor da želi utvrditi njezin identitet i adresu zbog toga što župan Žinić priprema privatnu tužbu protiv nje«, stoji u priopćenju HND-a.