Hrvatska eurozastupnica

Borzan: ‘U šoku sam! Imam dopis iz kojeg se vidi da hrvatska vlada lobira u Bruxellesu protiv smanjenja upotrebe pesticida’

Hina

Biljana Borzan / Snimio Darko JELINEK

Biljana Borzan / Snimio Darko JELINEK

Pozivam ministricu neka se očituje i objasni javnosti zašto nije u njihovom interesu da se hrana manje prska kemijom", kazala je BorzanHrvatsko ministarstvo poljoprivrede u Bruxellesu lobira da EU odustane od smanjenja upotrebe kemijskih pesticida u proizvodnji hrane, priopćio je u srijedu ured SDP-ove eurozastupnice Biljane Borzan.


“Vlada Republike Hrvatske, odnosno ministarstvo poljoprivrede, izravno lobira u Bruxellesu da Europska unija odustane od obvezujućih ciljeva smanjenja upotrebe kemijskih pesticida u proizvodnji hrane. Razvodno je to iz dopisa poslanog 16. ožujka 2022. u Europsko vijeće koji, između ostalih, potpisuje i hrvatska vlada”, navodi se u priopćenju.


Borzan tvrdi da je, kao izvjestiteljica socijaldemokrata za strategiju “Od polja do stola”, dobila u posjed dopis hrvatske vlade.
„Šokirana sam i ljuta, u čije ime vlada lobira protiv smanjenja pesticida? U ime građana Hrvatske, koji su valjda zadovoljni što izumiru pčele i što su tragovi pesticida sveprisutni na hrani? Pozivam ministricu neka se očituje i objasni javnosti zašto nije u njihovom interesu da se hrana manje prska kemijom”, kazala je Borzan, stoji u priopćenju.


Spomenuti je dopis uz Hrvatsku potpisalo još 11 zemalja, a njime se izražava neslaganje s ciljem strategije “Od polja do stola” po kojemu bi se prepolovila upotreba kemijskih pesticida do 2030.


Potpisnici dopisa, navodi ured SDP-ove europarlamentarke, smatraju kako za takvu strategiju ne postoje znanstvene osnove i da su ciljevi nedostižni.


„Ispada da ministarstvo poljoprivrede u Bruxellesu lobira protiv ekoloških ciljeva, a u isto vrijeme u Hrvatskoj otežava život proizvođačima eko-hrane smanjenjem potpora i apsurdnim propisima. Kada smo se mi kao država odredili u tom smjeru? Kada je Sabor o tome raspravljao, jesu li građani za to glasali?”, kazala je Borzan, dodavši da je provela ispitivanje javnog mnijenja po kojemu 91 posto ispitanika podržava smanjenje upotrebe pesticida.