Britanski premijer

“Borise odlazi!” Čak i ministar kojeg je postavio pred 24 sata stiže Johnsonu reći da podnese ostavku

Portal Novi list

Boris Johnson / Foto Reuters

Boris Johnson / Foto Reuters

Izaslanstvo najvažnijih ministara večeras stiže u Downing Street s jednostavnom porukom britanskom premijeru: "Borise, podnesi ostavku".Izaslanstvo najvažnijih ministara Borisa Johnsona – predvođeno ministrom financija kojeg je imenovao prije manje od 24 sata – poziva premijera Ujedinjenog Kraljevstva da podnese ostavku, javlja Politico.


Među izaslanstvom koje će u srijedu navečer posjetiti Johnsona u Downing Streetu br. 10 je Nadhim Zahawi, koji je u utorak imenovan na čelnu dužnost ministra financija nakon dramatične ostavke njegovog prethodnika.


Dugo odani, sad ga zovu da odstupi


Johnsonova vlada posljednja je dva dana pogođena pravim valom ostavki, koji premijeru, već mjesecima suočenim s pitanjima o njegovu vodstvu britanskih Konzervativaca, nanose golemu, vrlo lako moguće nepopravljivu štetu.
Velški ministar Simon Hart, ministar Sjeverne Irske Brandon Lewis i ministar prometa Grant Shapps — dugo odani Johnsonu — također su dio kontingenta koji će razgovarati s Johnsonom na broju 10 i pozvati ga da odustane, prema trojici dužnosnika bliskih kabinetu.


Bilo je izvješća da je Michelle Donelan, novoimenovana tajnica za obrazovanje, također dio delegacije. Jedan vladin dužnosnik potvrdio je to izvješće.


30 ostavki u jednom danu


Unatoč suočavanju s više od 30 ostavki članova vlade – uključujući odlazak najviših ministara, kancelara Rishija Sunaka i ministra zdravstva Sajida Javida u razmaku od nekoliko minuta – tijekom jednog dana, premijer Ujedinjenog Kraljevstva prkosno je u srijedu izjavio da će “nastaviti”.


Pod pritiskom izvješća da izaslanstvo najviših ministara čeka da se preseli samo nekoliko ulica dalje, Johnson je rekao parlamentarnom odboru da neće davati tekuće komentare o političkim događajima.


Mjesecima u krizi


Johnsonova vlada već je mjesecima u kriznom stanju, prvo se braneći od kritika o zabavama za vrijeme lockdowna u pandemiji, na kojima su sudjelovale ključne osobe s vrha britanske politike, uključujući samog Johnsona.


Zatim se britanski premijer našao na udaru zbog načina na koji je reagirao na optužbe za zlostavljanje s kojima se suočilo više zastupnika Konzervativaca u parlamentu.


U srijedu navečer, Johnsona su rešetali na zastupničkom odboru važnih parlamentaraca u Donjem domu britanskog parlamenta, a tom prilikom premijer je odbio zanijekati da mu je ministar Michael Gove jutros također rekao da podnese ostavku.