Beroš na turneji

‘Bolnice u Čakovcu i Varaždinu pozitivan su primjer reformskih promjena. Liste čekanja su značajno smanjene’

P. N.Ministar zdravlja Vili Beroš danas je u obilasku bolnica u Čakovcu i Varaždinu, gdje se pohvalio kako njegove reformske mjere pokazuju konkretan učinak na bolnički sustav.


“Otvaranje dodatnih termina poslijepodne i vikendom, reorganizacija rada ali i prostora za liječenje, zapošljavanje i stručno usavršavanje medicinskog osoblja, te intenzivnija suradnja s drugim zdravstvenim ustanovama rezultirali su porastom iskorištenosti uređaja i učinkovitosti rada, te daljnjim smanjenjem listi čekanja. Primjerice, u navedenim bolnicama, ispunjeni su postavljeni ciljevi za liste čekanja za 2023. godinu. U tom vremenu iskorištenost CT uređaja porasla je od 10% do 13% te MR uređaja od 12% do 20%, dok su liste čekanja od kraja 2023. do sredine veljače 2024. godine dodatno značajno smanjene, recimo poput UZV-a srca u ŽB Čakovec za 40%. Uz reformske iskorake i ulaganja ove Vlade i zdravstvene administracije, navedene brojke ukazuju da je organizacija i upravljanje ključ svega. Tako se vodi bolnički zdravstveni sustav u 21. stoljeću”, rekao je Beroš.


U Čakovcu je posebno istaknut primjer primjene novog načela zdravstvene zaštite, načela integracije, odnosno suradnje zdravstvenih ustanova na svim razinama zdravstvene djelatnosti i usklađivanje procesa upravljanja. To je rezultiralo privremenim radom liječnika iz drugih ustanova na odjelima bolnice gdje je najveća potreba za terminima pregleda i zahvata, dok su domicilni liječnici organizacijskim promjenama radili u dodatnim terminima i poslijepodne i vikendima što je utjecalo na dostupnost usluge pacijentima i smanjenje lista čekanja.
“Kada smo uočili ‘uska grla’ zbog kojih se na neke pretrage povećavaju liste čekanja, odlučili smo izaći iz poznatog okvira funkcioniranja bolničkih radilišta i prilagoditi se novim izazovima i rješenjima koje nam omogućavaju promjene u sustavu koje se postepeno implementiraju kroz reformu zdravstva. Kao ravnatelj primijenio sam novi način organizacije i upogonio sve resurse koji su mi na raspolaganju kako bi što ranije naši pacijenti došli na dijagnostički pregled. Prve promjene su bile na odjelu pedijatrije, na kojem i sam radim kao pedijatar, a zatim na niz drugih odjela. Pridružio nam se i liječnik povratnik iz Njemačke i tako smo krenuli s reorganizacijom bolničkih radilišta. Reakcije pacijenata su nam najveći motiv i to nas drži zajedno u daljnjoj prilagodbi modela rada. Drago mi je da nas u tome podržava i ministar Beroš kojemu se zahvaljujem na dosadašnjoj velikoj podršci koja će se vjerujem nastaviti i dalje“, istaknuo je ravnatelj ŽB Čakovec Igor Šegović, dr. med., spec. pedijatrije.


U OB Varaždin kažu da vikendom provode MR dijagnostičke preglede te je značajno smanjena lista čekanja na elektivne ortopedske operacijske procedure za čak 2 mjeseca.


“Zahvaljujući dobroj suradnji sa odjelom anestezije, sa voditeljem i sestrama centralnog operacijskog bloka te predanim radom liječnika i sestara odjela Ortopedije i traumatologije posljednjih smo se godina po broju i vrsti operacijskih zahvata koje izvodimo u okviru naše struke pozicionirali među vodeće ustanove u Hrvatskoj. Reorganizacijom smo postigli ‘opipljive’ rezultate u upravljanju listama čekanja – u samo proteklih nekoliko mjeseci skratili smo čekanje na mamografiju za 55%, CT abdomena i zdjelice za 22% te UZV abdomena za 16%. Sve navedeno upućuje da je organizacija ključ svega. Možete imati sve potrebne uređaje, ljude, uvjete rada, ali to nije dovoljno, bez adekvatne organizacije, nema pomaka na bolje. Prema tome, pozdravljamo promjene koje se događaju u sustavu zdravstva, nastavljamo koristiti i nove organizacijske modele rada koji u suradnji s Ministarstvom zdravstva u vidu niza reformskih iskoraka i ulaganja na razini Vlade itekako donose rezultate“, nadovezao se ravnatelj OB Varaždin dr. sc. Damir Poljak.


Iz Beroševog ministarstva priopćili su da je u razdoblju od 2016. do 2024. godine Vlada osigurala financiranje kapitalnih ulaganja u zdravstvo koja su podloga za unaprjeđenje zdravstvene zaštite, konkretno za ove dvije županije preko 80 milijuna eura.