Dug veledrogerijama

Bolnice su za lijekove i medicinski materijal dužne 3 milijarde kuna

Hina

Ilustracija / Foto: S. DRECHSLER

Ilustracija / Foto: S. DRECHSLER

Sukladno dogovoru veledrogerija, Ministarstva financija i Ministarstva zdravstva, cilj je sve obaveze svesti na prihvatljive rokove dospijeća, poručuju iz Ministarstva zdravstvaDospjele obaveze bolnica prema dobavljačima lijekova i medicinskog materijala trenutno iznose tri milijarde kuna, dok su ukupne obaveze krajem kolovoza iznosile 4,1 milijarde kuna, doznaje se u ponedjeljak u Ministarstvu zdravstva.


Sve bolnice svoja dugovanja u ovom trenutku drže unutar 360 dana, osim požeške i varaždinske bolnice koje dugove nisu platile duže od 360 dana.


Vlada je danas  donijela odluku o isplati sredstava bolnicama kojima je osnivač država, odnosno namjenske pomoći za bolnice kojima su osnivači županije, za podmirivanje dijela dugova prema dobavljačima lijekova i medicinskog materijala u iznosu od 710 milijuna kuna.
Sukladno dogovoru veledrogerija, Ministarstva financija i Ministarstva zdravstva, cilj je sve obaveze svesti na prihvatljive rokove dospijeća, poručuju iz Ministarstva zdravstva.


Podsjećaju da su rebalansom proračuna u lipnju 2022. povećali limite zdravstvenim ustanovama za 10 posto, te im na mjesečnoj razini omogućili u prosjeku 100 milijuna kuna više sredstava za rad.


“Ovim jesenskim rebalansom, cilj nam je omogućiti sustavu dodatna sredstva za pokrivanje troškova zdravstvene zaštite, čime će se postupno povećavati financijska održivost sustava, a samim time i smanjiti potreba za budućim sanacijama”, kažu u Ministarstvu.


Primarni im je cilj da zdravstveni proračun na prihodovnoj strani ima dovoljno sredstava za pokriće svih rashoda u zakonskim rokovima dospijeća.


“Vjerujemo da ćemo kroz reformske mjere to u idućem razdoblju i postići”, navodi Ministarstvo.


Sanaciju dijela bolničkog duga komentirao je danas ravnatelj Opće bolnice u Koprivnici Mato Devčić, na marginama konferencije „Smanjenje zdravstvenih razlika u Hrvatskoj i EU upotrebom kohezijskih fondova“.


Devčić je rekao kako očekuje da će planirana sredstva biti uplaćena na bolničke račune u roku sedam do deset dana.


U pitanju su, kaže, namjenska proračunska sredstva, za sanaciju dugova prema dobavljačima,  prvenstveno za potrošeni medicinski materijal.


Bolnica u Koprivnici u ovom trenu dospjele dugove plaća sa 285 dana odgode


“Ukupno stanje dugova prema dobavljačima kod nas doseže 90-ak milijuna, no s ovom uplatom, doći ćemo do roka plaćanje unutar 180 dana”, kaže Devčić.


To je, kaže, u skladu s odlukom Vlade iz prošle godine kada su definirani vremenski parametri kojih bi se zdravstvene ustanove trebale pridržavati.


Devčić je upozorio i na nedostatnost bolničkog limita, koji im sada oko 96 posto odlazi na bruto plaće zaposlenika.


Upitan za štrajk mladih liječnika, najavljen za 24. rujna, rekao je da u koprivničkoj bolnici radi 65 specijalizanata i nema nikakve najave štrajka.


“Posvećeni smo ljudskim potencijalima, poštujemo obaveze prema zaposlenicima i njihova prava te u ovom trenu ne vidim razloga za štrajk mladih liječnika”, ističe Devčić.