Porast cijena

Bolnicama za dugove 59 milijuna eura, Specijalna onkološka bolnica “Medikol” strateški projekt

Hina

Ilustracija / Foto Marko Jurinec/PIXSELL

Ilustracija / Foto Marko Jurinec/PIXSELLZa podmirenje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, HZZO će državnim i županijskim bolnicama ukupno isplatiti nešto manje od 59,5 milijuna eura.


Zbog porasta cijena uzrokovanih makroekonomskim prilikama HZZO će isplatiti namjensku pomoć u iznosu od 59.428.732 eura radi podmirenja dijela dospjelih obveza bolnica prema dobavljačima, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade u četvrtak obrazlažući odluku.


Zdravstvenim ustanovama kojima su osnivači županije isplatit će se 25.596.014 eura, a 33.832.718 eura onima kojima je osnivač država.
U obzir je uzet kriterij dospjelosti nepodmirenih obveza tako da se plaćaju najstarije dospjele obveze.


Vlada je na sjednici donijela i odluku o proglašenju projekta “Specijalna onkološka bolnica – Medicinski centar Medikol (MCM)” strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.


Specijalna onkološka bolnica – Medikol proglašena strateškim projektom


Specijalna onkološka bolnica je privatni investicijski projekt Medikol grupe iz Zagreba, a vrijednost ukupnih troškova projekta, procijenjena kroz materijalnu i nematerijalnu imovinu, iznosi nešto manje od 77 milijuna eura s PDV-om, rekao je državni tajnik Mario Šiljeg.


Projekt bi se realizirao u Zagrebu na površini od 23.542 četvorna metra na području katastarske općine Pešćenica, a čestica je u vlasništvu Poliklinike Medikol.


Projekt predviđa izgradnju Specijalne onkološke bolnice – Medicinski centar Medikol (MCM) koja će obuhvatiti prostor za nuklearnu medicinu, centralni laboratorij, prostore za radiologiju, angiografiju i dijagnostiku, operacijske sale, prostor namijenjen intenzivnoj njezi, stacionar i centar za radioterapiju.


Planira se i zapošljavanje, postupno, 129 zaposlenika (medicinskog i pomoćnog osoblja) u prvom razdoblju rada, a taj bi broj trebao rasti do 562 zaposlenika.


U siječnju ove godine sklopljen je sporazum o pripremi i provedbi strateškog projekta između investitora i ministra gospodarstva,  a stupa na snagu odlukom Vlade o proglašenju strateškog investicijskog projekta.


Investiciju u izgradnju Specijalne onkološke bolnice – Medicinski centar Medikol (MCM) samostalno će financirati Medikol, a odluka o proglašenju MCM-a strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske omogućit će ubrzanje procesa ishođenja svih potrebnih dozvola za početak građevinskih radova, a gradnja počinje krajem 2023.


Specijalna onkološka bolnica bit će najveći centar za liječenje onkoloških bolesti u Hrvatskoj i regiji. Pružat će sveobuhvatnu i personaliziranu medicinsku skrb za pacijenta od prvog dolaska, preko dijagnoze do liječenja od karcinoma, a takav pristup pridonijet će ranom otkrivanju raka te bržoj i adekvatnoj dijagnozi, skratiti vrijeme liječenja i poboljšati ishod i kvalitetu života pacijenata, s ciljem povećanja stope preživljavanja i uspješnosti liječenja karcinoma u Hrvatskoj, priopćili su iz Medikola.