Registar priziva savjesti

Bolnicama još prošli tjedan došao pisani zahtjev. Moraju popisati sve liječnike koji se pozivaju na priziv savjesti

Hina

Foto Marko Jurinec PIXSELL

Foto Marko Jurinec PIXSELL

Taj je upit ministar Beroš u urede ravnatelja poslao još 11. svibnja i dao im rok od 24 sata da dostave podatke. Rezultat je nepoznatNa adresu bolnica stigao je zahtjev ministra zdravstva Vilija Beroša u kojem traži da ravnatelji popišu sve zdravstvene radnike koji se pozivaju na priziv savjesti, piše u utorak Jutarnji list.


Taj je upit ministar Beroš u urede ravnatelja poslao još 11. svibnja i dao im rok od 24 sata da dostave podatke, potvrdilo nam je nekoliko ravnatelja bolnica.


“U KBC Osijek stigao je zahtjev Ministarstva zdravstva o dostavi svih relevantnih podataka vezanih uz ovu temu i na taj je zahtjev pravovremeno odgovoreno. U KBC-u Osijek radi 17 liječnika koji se pozivaju na priziv savjesti, a šest liječnika Klinike za ginekologiju i opstetriciju se ne pozivaju na priziv savjesti”, odgovorili su Jutarnjem iz KBC-a Osijek.
Odgovorili su i iz Županijske bolnice Čakovec, u kojoj dvoje od devet ginekologa ima priziv savjesti, iz pulske bolnice, u kojoj se također dvoje od 19 ginekologa poziva na priziv savjesti itd.


Konačni cilj je stvaranje registra da bi se utvrdio točan broj zdravstvenih radnika s prizivom savjesti i ustanovilo je li funkcioniranje bolnica zbog toga ugroženo.


Ministar Beroš ignorirao je upit Jutarnjeg lista na tu temu i nije odgovorio kakav je rezultat.


Posljednji put priziv savjesti analizirala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić 2018. godine i tada je ustanovila da je trend i dalje u porastu i iznosi 59 posto na državnoj razini.


Godine 2015. pet bolnica u Hrvatskoj odbijalo je ženama prekid trudnoće jer su svi ginekolozi imali priziv savjesti: zagrebački Sveti Duh i OB Našice, Vinkovci, Virovitica i Knin, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.