Narodnjaci

Blažeković ili Štromar? HNS danas bira novog predsjednika, izbori su online

Hina

Predrag Štromar i Boris Blažeković, tko će voditi HNS? foto: Novi list, Pixsell

Predrag Štromar i Boris Blažeković, tko će voditi HNS? foto: Novi list, Pixsell

Tradicionalno fizičko održavanje Sabora HNS-a te fizičko glasovanje za izbor novog predsjednika stranke, zamijenjeno je zbog epidemije koronavirusa elektroničkim glasovanjem.HNS u nedjelju bira novo vodstvo i to prvi put elektroničkim putem, a do 10 sati glasovalo je više od polovice delegata koji će novog predsjednika izabrati između dvojice kandidata – Borisa Blažekovića i Predraga Štromara.


“Prvi put u povijesti HNS održava online Sabor. U tijeku je 16. sabor stranke, traje od 8 do 16 sati, a održava se putem online aplikacije koja osigurava transparentnost, tajnost podataka ali i zaštitu od bilo kakvog prodora u sustav”, rekao je novinarima predsjednik izbornog povjerenstva HNS-a Žarko Stilin u središnjici stranke.


Tradicionalno fizičko održavanje Sabora HNS-a te fizičko glasovanje za izbor novog predsjednika stranke, zamijenjeno je zbog epidemije koronavirusa elektroničkim glasovanjem.
Stilin je izvijestio kako je do 10 sati, glasovalo je više od 50 posto delegata HNS-ovog sabora. Dodao je kako u izboru predsjednika HNS-a ove godine sudjeluje 602 delegata.


“Svaki je delegat dobio poziv na glasovanje na svoj e-mail, nakon ulaska u aplikaciji delegat se autorizira putem SMS poruke, a potom glasuje”, kazao je Stilin.


Rezultate izbora HNS će objaviti danas poslije 17 sati.


Štromar: Još više ćemo slušati građane


Kandidat za  predsjednika HNS-a te ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izjavio je kako u HNS želi uvesti princip da stranka još više sluša građane.


“Građane treba slušati, politika je uglavnom slijepa prema zahtjevima građana, a ovi izbori u HNS-u te nadolazeći parlamentarni izbori prilika su da to učinimo”, poručio je u izjavi za Hinu.


Rekao je i da će HNS nastaviti raditi na politici stambenog zbrinjavanja mladih i zalagati se za obrazovanje, a da će u tjednu nakon parlamentarnih izbora u izbornim jedinicima gdje ostvari mandate, provesti istraživanje koje će pokazati koje projekte građani smatraju najvažnijima.


Blažeković: Borit ću se za izlazak iz nezavidne situacije u kojoj se HNS našao


Drugi kandidat za predsjednika stranke Boris Blažeković poručio je kako očekuje da će HNS-ovi delegati glasati onako kako misle da je najbolje te da će izabrati dobro koga god izaberu.


“Ukoliko izaberu mene, neće im biti tako jednostavno. Tjerat ću prvenstveno sebe, a onda i sve druge, da se odmaknemo od ove nezavidne situacije u kojoj se trenutno HNS nalazi, ali ne samo HNS, nego i cijela država sa svojim čudnim politikama”, izjavio je.


Dodao je da će se u HNS-u zalagati za politike vezane uz  pravosuđe, obrazovanje te zelenu politiku.


Sabor HNS-a, osim predsjednika stranke, u nedjelju bira i zamjenika predsjednika, za koje su se kandidirali Stjepan Čuraj i Srdjan Vlaović, te potpredsjednike stranke, između Borislava Grgina, Karoline Juzbašić, Ruže Kovačević Bilić te Jasmina Krizmanića.