Zatvorska procedura

Bivši premijer bi mogao završiti u kaznionici zatvorenog tipa: Sanader će kaznu služiti u Glini ili Lepoglavi?

P. N.

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

S obzirom na to da se radi o relativno visokoj kazni za dosta teško kazneno djelo i da ima još tri kaznena postupka u tijeku - pretpostavljam da će to biti jedna od naših kaznionica zatvorenog tipa - Lepoglava ili Glina. Iako postoji i šansa da ostane u Zagrebu zbog efikasnosti samog sustava, kazao je Mihoci, vivši šef zatvorskog sustava Ivo Sanader će kaznu za aferu Planinska vjerojatno služiti u Glini ili Lepoglavi iako postoji šansa i da ostane u Zagrebu, piše RTL.


– Kad Sanader dođe u Remetinec prvo će biti doveden u Odjel za dijagnostiku kako bi se vidjelo gdje će na kraju služiti kaznu, objasnio je bivši ravnatelj zatvorskog sustava Miroslav Mihoci u razgovoru s reporterkom RTL-a Ivanom Ivandom Rožić ispred Remetinca.


– Dijagnostika traje tri tjedna do mjesec dana, a dijagnostički tim će dati prijedlog za upućivanje u jednu od naših kaznionica. Ministarstvo pravosuđa donosi rješenje o upućivanju na izdržavanje zatvorske kazne, a s obzirom na to da se radi o relativno visokoj kazni za dosta teško kazneno djelo i da ima još tri kaznena postupka u tijeku – pretpostavljam da će to biti jedna od naših kaznionica zatvorenog tipa – Lepoglava ili Glina. Iako postoji i šansa da ostane u Zagrebu zbog efikasnosti samog sustava, kazao je Mihoci.
S obzirom na to da je Sanader lošeg zdravstvenog stanja, Mihoci je objasnio da i tu vrijedi uobičajena procedura.


– Ako mu se zdravstveno stanje neće moći sanirati u okviru zatvora u Zagrebu, on će biti sproveden u zatvorsku bolnicu gdje postoji cijeli tim stručnjaka. Ako ni to ne bude zadovoljavajuće, ako će trebati raditi dodatne pretrage na nekim odjelima vanjskih bolnica, napravit će se to u vanjskim bolnicama. Ako će biti potrebe za hospitalizacijom na nekakvoj specijalističkoj klinici, i to će se napraviti, a čuvat će ga službenici pravosudne policije, a za to vrijeme Sanaderu se kazna ne prekida. Kazna bi se prekinula jedino ako bi on zatražio prekid izvršavanja kazne o čemu odlučuje nadležni sudac izvršenja kazne, a o žalbi odlučuje nadležno Vijeće Županijskog suda, pojasnio je Mihoci,  piše RTL.