29. obljetnica

Bio je to prekretnički trenutak: Premijer Plenković položio lovorov vijenac na obljetnicu raketiranja Banskih dvora

Hina

foto: Patrik Macek/PIXSEL

foto: Patrik Macek/PIXSEL

Taj trenutak, rekao je, bio je prekretnički zbog toga što je Hrvatski sabor dan nakon toga, odnosno iste noći izglasao neovisnost i prekinuo i u formalno-pravnom smisluZAGREB -Premijer Andrej Plenković položio je danas, u povodu 29. obljetnice raketiranja Banskih dvora lovorov vijenac na spomen-ploču na zgradi Vlade, ističući da je to bio prekretnički trenutak jer je Hrvatski sabor iste noći izglasao neovisnost i prekinuo sve veze s bivšom državom.


„Danas je 29. obljetnica raketiranja Banskih dvora, 7. listopada 1991. godine kada su avioni JNA pokušali likvidirati predsjednika Tuđmana i tadašnje hrvatsko vodstvo, a i predstavnike Republike Hrvatske u tadašnjim još uvijek saveznim institucijama”, rekao je premijer novinarima.


Taj trenutak, dodao je, bio je prekretnički zbog toga što je Hrvatski sabor dan nakon toga, odnosno iste noći izglasao neovisnost i prekinuo i u formalno-pravnom smislu, nakon odluke od 25. lipnja 1991., sve ustavno-pravne veze s bivšom državom.


Jedna osoba poginula
„Zato je važno da se prisjetimo i ovog dana i žrtve koja je tada nastradala, a isto tako i sutrašnjeg Spomendana Hrvatskog sabora jer je to jedna od najključnijih odluka koja je donošena u posebnim okolnostima u dvorani, u podrumu Ine prije 29 godina”, zaključio je premijer.Avioni tadašnje JNA su u poslijepodnevnim satima 7. listopada 1991. raketirali i teško oštetili Banske dvore, sjedište hrvatske Vlade, u kojima je tada bila i rezidencija prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i u kojoj se nalazio u trenutku napada.


Jedna je osoba u napadu poginula, četiri su ozlijeđene, srušen je dio krova Banskih dvora, a oštećeni su pročelje i gotovo sve prostorije.


Banski su dvori raketirani oko 15 sati, dva jugoslavenska borbena aviona ispalila su na zgradu šest raketa, jedna je pogodila palaču, ostale su pale na susjedne zgrade. U trenutku napada, predsjednik Tuđman razgovarao je u zgradi sa Stipom Mesićem i Antom Markovićem, predsjednicima jugoslavenskog Predsjedništva i vlade.


Povijesna odluka donesena dan poslije


Početkom listopada 1991. agresija JNA i pobunjenih lokalnih Srba zahvatila je gotovo cijelu Hrvatsku, napadnuti su Vukovar, Osijek, Karlovac, Gospić, Dubrovnik te brojna manja mjesta.


Plenković komentirao situaciju u SDP-u

Premijer Andrej Plenković komentirao je situaciju u SDP-u, najjačoj oporbenoj stranci u kojoj je Klub zastupnika odbio paket kadrovskih promjena što ga je predložio novi predsjednik stranke Peđa Grbin.


– To je sad već kontinuitet. Prije četiri godine, kad je prethodni predsjednik davao ostavku, imali su isti scenarij, rekao Plenković.


Naglasio je da političkim rivalima želi sve dobro, a to je, naglasio je, rekao i u čestitci koju je poslao povodom izbora novog predsjednika SDP-a.


– Mi im čestitamo, mi smo pristojni, ne zaboravljamo to, rekao je Plenković.

U to je vrijeme istjecao tromjesečni moratorij Europske zajednice na lipanjsku odluku Hrvatskog sabora o samostalnosti i suverenosti.


EZ vjerovala je da se jugoslavenska kriza i srpska agresija mogu riješiti mirnim putem, pa je od Hrvatske tražila da privremeno odgodi svoju odluku o neovisnosti.


Dan nakon napada na Banske dvore, 8. listopada 1991, prvi saziv Hrvatskog sabora donio je povijesnu odluku o neovisnosti Hrvatske.


Tu odluku Sabor je, umjesto u svom povijesnom zdanju na Markovu trgu, donio na sjednici u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu.