Hrvatska za 5

Bilić na HRT-u širio ultrakatoličku propagandu: ‘Pa ovo je za vatikansku TV, a ne za javni servis’

Portal Novilist.hr

Branimir Bilić / Screenshot HRT

Branimir Bilić / Screenshot HRTBranimir Bilić u svojoj je emisiji “Hrvatska za 5” na HRT-u u utorak navečer ugostio članove ultrakatoličke inicijative koji organiziraju molitelje protiv pobačaja pred bolnicama. Nije se Bilić zaustavio samo na tome, već je u istoj emisiji emitiran i prilog katoličke televizije “Laudato”, što je izazvalo lavinu zgroženih reakcija u javnosti.


Tema emisije bila je odgovoriti na pitanje “Koliko je vrijedan ljudski život i kako u društvu promicati kulturu života?”, a gosti su bili Ante Čaljkušić, vjeroučitelj, teolog i voditelj molitvene inicijative za prekid pobačaja “40 dana za život”, te članovi te inicijative i katolički aktivisti Petra Milković, Tino Krvavica, Elma Rita Marjanović i Magdalena Krpina Zdilar.


Emisija je upriličena taman na kraju kampanje bdjenja pred bolnicama i domovima zdravlja za prestanak pobačaja koja je trajala od 25. rujna do 3. studenoga u 33 hrvatska grada. Porukama koje su se mogle čuti s Prisavlja nezadovoljni su u Platformi za reproduktivna prava. Članica Platforme Paula Zore kaže za Slobodnu Dalmaciju kako se radi o organiziranoj kampanji za zabranu pobačaja koja se uz to vodi kroz javni servis.
– Unatoč tome što se sve pokušalo predstaviti u pozitivnom tonu, posve je jasno da članovima inicijative koje je Bilić ugostio žene nisu nimalo važne. One su njima “drugotne” i njihove odluke ništa im ne znače. Jedan od sudionika je rekao kako je potrebno uznemiravati žene pred bolnicama.


Oni taj tip uznemiravanja žena prihvaćaju kao alat u svom radu, a posljedice toga vidimo svaki dan. Stvara se atmosfera u društvu u kojoj se žene traumatiziraju, one koje odu na pobačaj i stigmatiziraju, a sve više liječnika i drugog osoblja odbija raditi svoj posao – negoduje Paula Zore.


Posebno je, napominje, važno upozoriti na opasnost promicanja ovakvih stavova, i o tome bi javna televizija trebala dobro razmisliti.


Katolički aktivisti su, smatra ona, itekako svjesni učinka svojih pritisaka preko kojih pokušavaju ograničiti zakonska prava žena.


– Ovdje se ne radi o razmjeni mišljenja, oko kojih se u raspravi možemo sukobiti, nego je riječ o tome da se u pozadini vodi jedna sustavna kampanja koja je usmjerena na žene i na zdravstveni sustav. Otvoreno se ne govori o zabrani pobačaja, jer je poznato kakav je stav Ustavnog suda, no krajnji je cilj zabrana abortusa, iako se to ne želi reći eksplicitno.


Kako u ovom trenutku nije moguće zabraniti pobačaj, u toj kampanji ide se na traumatizaciju žena kao i na pritisak na liječnike i drugo zdravstveno osoblje, a pritom se ne biraju sredstva. Da takav pritisak uspijeva vidi se i u tome što svake godine sve veći broj liječnika radi uskratu skrbi ženama. U splitskoj bolnici pobačaje radi samo jedan liječnik – poručuje članica Platforme za reproduktivna prava.


Dugogodišnja aktivistica za prava žena Sanja Sarnavka smatra da se radi o čistoj indoktrinaciji te da je Hrvatska sekularna država samo na papiru.


– Promovira se jedan svjetonazor kao onaj koji je odličan, odnosno “za pet” u Hrvatskoj. Jasno mi je da emisija “Hrvatska za 5” nije “Otvoreno”, pa se tu ne mora zvati i druga strana, ali ne bi se smjeli ni nametati stavovi drugima. Tko je protiv pobačaja, to je njegovo pravo i nitko ga nikad ne smije tjerati da radi nešto s čime se ne slaže. Međutim, isto tako, ostavi na miru žene koje imaju drukčiji stav, neka same odluče i zaključe što će napraviti – komentirala je Sarnavka.


Nije, kaže, uočila da Bilić jednak prostor daje i drugoj strani, i da poziva ljude koji se bave zaštitom ljudskih prava. 


– On kroz tu emisiju promovira svoje stavove i uvjerava javnost da je to nešto pozitivno – zaključuje Sarnavka za Slobodnu Dalmaciju.


I na društvenim mrežama naveliko se komentiralo kako emisija takvog tipa nije za javni servis, nego za vatikansku televiziju.


– Kakva je ovo fora emisija kontra pobačaja kod Bilića na HRT1 bez da imamo i drugo mišljenje – zar ne bi trebalo biti balansirano? Više mi nije ništa jasno:- (Hod za život promocija kao to je valjda Hrvatska za 5 – zašto ne uvedu seksualni odgoj u Hrvatskoj za 5 – pa da se ljudima objasni kako da ne dolazi do pobačaja? -kaže se u jednom od komentara


– Crkva je protiv pobačaja, ali volio bi vidjeti tko normalan nije. Kao da žene jedva čekaju da pobace? Treba uvesti edukaciju u škole, osigurati prevenciju te tako pobačaje svesti na minimum. Samo gospoda sa Kaptola su protiv zaštite, treba rađati djecu koja ce biti radna snaga zapadne Europe – stoji u drugom komentaru


– Ili je HRT postao Laudato ili je Laudato postao HRT?- pita se treći koji ukazuje kako su se u isto vrijeme pojavila dva loga na ekranu s lijeva HRT, a s desna Laudato čiji je prilog emitiran.