Pilot-projekt

Besplatan prijevoz željeznicom za svu djecu i školarce

Jagoda Marić

Besplatno će vlakom moći putovati i djeca koja još nisu krenula u školu / Foto V. KARUZA

Besplatno će vlakom moći putovati i djeca koja još nisu krenula u školu / Foto V. KARUZA

U idućih 15 mjeseci oko 780 tisuća djece te učenika osnovnih i srednjih škola imat će priliku neograničeno koristiti prijevoz vlakom za svakodnevni odlazak u školu, ali i na izlete i ostale aktivnostiZAGREB – Od 1. listopada osnovnoškolci i srednjoškolci u Hrvatskoj moći će besplatno putovati u školu željeznicom. Uz to učenicima će se omogućiti i da besplatno koriste željeznički prijevoz za odlazak liječniku, na jednodnevne izlete, ljetovanja, ali i druga putovanja. No, pilot-projekt Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koji će se provoditi do kraja sljedeće godine, ne uključuje samo učenike, nego svu djecu, što znači da će besplatan željeznički prijevoz moći koristiti i djeca koja još nisu krenula u školu. Prema pravilima tvrtke HŽ-Putnički prijevoz djeca do navršene šest godine života imaju pravo na besplatan prijevoz, djeca do 12 godina imaju pravo na 50 posto popusta, a učenici i studenti imali su pravo na subvencionirani prijevoz. No, sada za svu djecu i učenike prijevoz postaje besplatan i to bi državu trebalo stajati oko 30 milijuna kuna.


Zaustavljanje iseljavanja


Ova odluka, uvjereni su u Vladi i Ministarstvu prometa, pomoći će i uspostavljanju jednakosti u ostvarivanju prava na mjesni i međumjesni prijevoz djece i učenika, ali bi trebala i poboljšati kvalitetu života građana.
U objašnjenju odluke kojom je Vlada Ministarstvu prometa dala zeleno svjetlo za provođenje ovog projekta ističe se da će se realizacijom projekta pomoći povećanju mobilnosti djece i učenika, zaustavljanju iseljavanja u urbane sredine i podršci demografske revitalizacije, poboljšanju životnog standarda građana i smanjenju siromaštva, revitalizaciji prometa putničkih vlakova na nerazvijenim područjima i poticanju korištenja željezničkog prijevoza. Procjenjuje se da će to ojačati razvoj integriranog prijevoza putnika, uz mogućnost ukidanja paralelnih linija željezničkog i autobusnog prijevoza te utjecati na smanjenje emisija štetnih plinova u okoliš.


Do kraja 2024. godine nabava 40 novih vlakova


Ministar Oleg Butković procjenjuje da će ovaj projekt, uz značajna ulaganja u obnovu željezničke infrastrukture kao i nabavu novih putničkih vlakova zasigurno utjecati na povećanje korištenja željeznice što je izuzetno važno za mlađe generacije. Dodaje da će do kraja 2024. HŽ Putnički prijevoz nabaviti ukupno 40 novih vlakova, a u idućem programskom razdoblju još oko 60 novih vlakova.
– U tom smislu želimo djeci i mladima stvoriti naviku putovanja vlakom u cilju revitalizacije, ali i dugoročne održivosti željezničkog prijevoza, a ovaj projekt je jedna od mjera kojima želimo dostići taj cilj, poručio je Butković. 


Manji troškovi


S obzirom na stanje željezničke infrastrukture u Hrvatskoj nije za očekivati da će sada svi učenici koristiti željeznicu za odlazak u školu i povratak kući, ali ipak postoje sredine u Hrvatskoj u kojima je to moguće i koje će smanjiti troškove bilo obitelji, bilo lokalnoj zajednici ili državi za plaćanje autobusnog prijevoza. Oko pojedinih centara željezničkog prijevoza poput Rijeke, Osijeka ili Zagreba, do kojeg primjerice učenici iz zagrebačkog prstena, ali i Siska već putuju vlakom u školu, postoji prigradska mreža koju bi zbog Vladine odluke mogao koristiti sve veći broj učenika.
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao nam je da je ovaj pilot-projekt izuzetno važan i za osvještavanje djece i mladih o koristima željezničkog prijevoza.
– Kroz ovaj projekt će u idućih 15 mjeseci oko 780 tisuća djece te učenika osnovnih i srednjih škola imati priliku neograničeno koristiti prijevoz vlakom za svakodnevni odlazak u školu, ali i na izlete i ostale aktivnosti. Za to smo osigurali ukupno 30 milijuna kuna, a cijeli projekt je dio Programa Vlade koji ima za cilj povećati mobilnost djece i učenika, pružiti podršku demografskoj revitalizaciji i povećanju životnog standarda, ali i ono na čemu intenzivno radimo – revitalizaciju putničkog prometa na željeznici, kaže Butković.