Ministar zdravstva

Beroš želi maloljetnicima zabraniti energetske napitke, pokreće hitnu akciju

Portal Novi list

Foto Jonathan Cooper on Unsplash, Sergej Drechsler

Foto Jonathan Cooper on Unsplash, Sergej Drechsler

Beroševa inicijativa stiže tek nekoliko dana nakon vijesti o smrti trinaestogodišnjeg dječaka u Zagrebu koji je preminuo nakon ispijanja energetskog pićaMinistar zdravstva Vili Beroš želi maloljetnicima u Hrvatskoj zabraniti energetske napitke. Večernji list piše da Beroš pokreće hitnu akciju.


Danas je poslao dopis na adrese petero ministara. Od njih traži imenovanje predstavnika svog ministarstva, a sve kako bi sudjelovali u radu radne skupine.


Čime će se baviti spomenuta Beroševa radna skupina?
Trebala bi utvrditi okvire za smanjenje dostupnosti energetskih pića maloljetnicima kroz zabranu, ali i druga ograničenja. Koja? Zasad nije poznato.


“Uzimajući u obzir potencijalnu štetnost energetskih pića za zdravlje i život s naglaskom na problem konzumacije maloljetnika, Ministarstvo zdravstva u postupku je osnivanja radne skupine te Vas sukladno tome molimo za imenovanje predstavnika ispred Vaše institucije koji će sudjelovati u radu predmetne radne skupine”, piše Beroš u svom dopisu, kojeg je objavio Večernji.


Uputio ga je na Tomislava Ćorića, ministra gospodarstva, Ninu Obuljen Koržinek, ministricu kulture, Zdravka Marića, ministra financija, Mariju Vučković, ministricu poljoprivrede i Radovana Fuchsa, ministra obrazovanja.


U Zagrebu preminuo 13-godišnjak


Beroševa inicijativa stiže tek nekoliko dana nakon vijesti o smrti trinaestogodišnjeg dječaka u Zagrebu koji je preminuo nakon ispijanja energetskog pića.


Dječak je s prijateljima kobnog dana bio u kinu, gdje je navodno popio veću količinu energetskog napitka.


Nakon kina, vratili su se u kvart i prijatelji su se utrkivali oko zgrade u kojoj stanuju, da bi se dječak u jednom trenutku samo srušio.


Hitna pomoć odvezla ga je u bolnicu, gdje su ga bezuspješno nastojali spasiti. Ultrazvuk srca pokazao je neprepoznatu miokardiopatiju, oštećenje srčanog mišića.


Jedna limenka energetskog napitka, ovisno o veličini, sadrži između 80 i 150 miligrama kofeina, ali to može biti i 320 mg. Prihvatljiv dnevni unos kofeina varira od osobe do osobe, ali za većinu pa i za adolescente to je oko tri miligrama po kilogramu tjelesne težine.


Ranija inicijativa nije prošla u Saboru


Prekoračenje dnevnog unosa kofeina može izazvati tjeskobu, ubrzani rad srca, drhtavicu, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu i porast krvnog tlaka pa zdravstveni radnici godinama ukazuju na opasnosti od energetskih napitaka.


Miješanje pak energetskih napitaka s alkoholom kod konzumenta stvara privid manje razine pijanstva od stvarne. Inicijativa za zabranu prodaje energetskih pića maloljetnicima prije tri godine nije prošla u Hrvatskom saboru.


Premda je i udruženje proizvođača Energy Drinks Europe članovima sugeriralo da u svojim reklamama ne ciljaju djecu i ne prodaju proizvode blizu škola, djeca i mladi najveći su konzumenti tih napitaka.


Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, 68 posto adolescenata i 18 posto djece konzumira ih redovito.


O svemu je Večernji list pisao opširnije OVDJE.