Ministasrtvo zdravstva

Vili Beroš: U tijeku je prva faza reforme zdravstva

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Pojasnio je kako nakon promjene zakona slijedi druga faza promjene podzakonskih akata i prilagodba mreže javno zdravstvene službeMinistar zdravstva Vili Beroš kazao je u srijedu da je u tijeku prva faza reforme zdravstva, reforma bi trebala donijeti novi način plaćanja zdravstvene zaštite uključivanjem elementa kvalitete, a kako se na nju čeka desetljećima nekoliko mjeseci prije ili kasnije “nije relevantno”.


U tijeku je prva faza reforme zdravstva, do lipnja će biti pripremljene i u javnom savjetovanju izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, odgovorio je Beroš na saborskom ‘aktualcu’zastupnici SDP-a Andreji Marić koja je upozorila na niz problema i neriješenih pitanja u zdravstvu.


Pojasnio je kako nakon promjene zakona slijedi druga faza promjene podzakonskih akata i prilagodba mreže javno zdravstvene službe.
„Znam da ste nestrpljivi, no ove promjene čekaju više desetljeća i rok od nekoliko mjeseci nije relevantan”, poručio je.


Najavio kako će reforma donijeti novi način ugovaranja i plaćanja zdravstvene zaštite uključivanjem elementa kvalitete.


„Dosad smo plaćali pružanje zdravstvene zaštite na neadekvatan način, dosad smo platili da netko radi, a odsad moramo početi plaćati kako će netko raditi”, kazao je ministar zdravstva.


Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) upozorio je na demografsku katastrofu u Hrvatskoj na što se premijer Andrej Plenković složio kako je to presudno pitanje za opstanak narod države i društva.


Naveo je da će Vlada dalje donositi mjere demografskog karaktera, te posebno ulagati u vrtiće kako bi 91 posto djece predškolske dobi bilo uključeno u vrtiće.


Na upit Mišela Jakšića (SDP) o povratku Ine u hrvatske ruke Plenković je odgovorio da je Vlada učinila sve što je moguće i ponudila realnu cijenu za udio Mola u Ini koja nije prošla. „Imamo dobru volju, našli bi i sredstva za to međutim ne možete kupiti nešto ako vam taj drugi to ne želi prodati, a da platimo ono što netko hoće, a da to toliko realno ne vrijedi, to nećemo učiniti”, kazao je Plenković.