Sastanak ministara zdravstva

Beroš u Rimu: Ne dolazi u obzir zatvaranje granica zbog koronavirusa

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Ministri su dogovorili standardiziranje uputa za putovanja iz zemalja pogođenih koronavirusom i redovito razmjenjivanje mjera koje se poduzimaju u svakoj zemljiRIM Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u utorak u Rimu nakon sastanka s kolegama iz regije da ne dolazi u obzir zatvaranje granica zbog koronavirusa te da je dogovoreno standardiziranje uputa za putovanja iz zemalja pogođenih epidemijom.


Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza u Rimu je s kolegama iz Hrvatske, Francuske, Švicarske, Slovenije i Austrije dogovorio zajedničke mjere protiv širenja koronavirusa. 


“U ovom trenutku ne dolazi u obzir zatvaranje granica. To ne bi polučilo adekvatne rezultate”, rekao je hrvatski ministar Vili Beroš novinarima po završetku sastanka.
Ministri su dogovorili standardiziranje uputa za putovanja iz zemalja pogođenih koronavirusom i redovito razmjenjivanje mjera koje se poduzimaju u svakoj zemlji. 


Raspravljali su o potrebi otkazivanja velikih glazbenih i sportskih događaja. 


“Odlučivat će se o svakom pojedinačnom slučaju na osnovu epidemiološke situacije i procjene svake pojedine zemlje”, rekao je ministar Beroš. 


Hrvatska je kao zemlja predsjedateljica Vijećem EU-a predložila “organiziranje redovitih sastanaka sve do okončanja ove situacije”, istaknuo je Beroš. 


Prijedlog su prihvatili i drugi ministri, a pozdravila ga je i povjerenica Europske komisije za zdravlje Stella Kyriakidou koja je sudjelovala na sastanku. 


Prvi slučaj u Hrvatskoj


Mlađi hrvatski državljanin, koji je od 19. do 21. veljače boravio u Milanu, pozitivan je na koronavirus i trenutno je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.


Zaraženi je zaposlenik kompanije Ericsson Nikola Tesla pa će ostali zaposlenici do daljnjeg raditi od kuće. 


U srijedu, 19. veljače, mladić je bio na godišnjem odmoru u Milanu, gdje je gledao nogometnu utakmicu Atalanta – Valencia, a u petak, 21. veljače se vratio na posao u Zagrebu.


U Italiji sedmero umrlih


Prema zadnjim podacima u Italiji je ukupno zaraženo 283 osoba, a Lombardija je glavno žarište na Apeninskom poluotoku s 212 zaraženih. Preminulo ih je sedmero, šestero u Lombardiji i jedna osoba u Venetu.