Ministar zdravstva

Beroš: Sve je više teško bolesnih, moramo se solidarizirati, držati razmak i zajedno pobijediti

Portal Novi list

Foto Screenshot HRT

Foto Screenshot HRT

Apeliram na cjelokupnu naciju da drže razmak. To je način kako spriječiti širenje infekcije. Osobno nisam odgovoran za brzinu širenja infekcije, ali ću učiniti sve da prilagodim sustav situaciji, poručio je BerošU posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 1.563 nova slučaja zaraze koronavirusom, a a preminulo je 13 osoba. Situaciju je za N1 komentirao ministar zdravstva Vili Beroš.


“S obzirom na očekivan broj novozaraženih moramo usporiti te brojeve. Zdravstveni sustav se intenzivno priprema, otvara se dodatni dio u KB Dubrava, za prijem covid pozitivnih bolesnika, imamo i rezervne opcije, ali to nije dobro jer se sve više sugrađana razboljeva, a time je više teško bolesnih i onih na respiratoru i onih koji će preminuti.


Moramo se konsolidirati, solidalizirati jer moramo sami pobijediti širenje virusa”, rekao je Beroš.


“Apeliram da se uozbiljimo”
Dodao je da u Dubravi preostaje još dosta kapaciteta, uključujući šatore, ali zbog uvjeta tamo nisu planirali zaprimati bolesnike.


“Osim KB Dubrava postoje sekundarni centri, specijalne bolnice. Jutros sam razgovarao s nekim županima, vlasnicima tih bolnica, a uvijek ostaje treća opcija Arena i slično, u velikim gradovima.


Apeliram da spoznamo brojeve, pravce kretanja, da se uozbiljimo i da zajednički pridonesemo da dodatni kapaciteti ne budu potrebni”, istaknuo je.


Dio hitnih covid pozitivnih pacijenata smješta se u KB Dubrava, a ostali, ne-covid pacijenti, po ostalim zagrebačkim bolnicama, što je s ravnateljima već dogovoreno.


“Imali smo B opciju, da se u sve bolnice stavljaju covid pozivitni bolesnici, ali je gotovo jednoglasno odbijena. Ako druge bolnice ne žele primati covid pozitivne, moraju prilagoditi hitne kapacitete za prijem hitnih bolesnika jer život neće stati, moramo se prilagoditi da svi hitni pacijenti dobiju najbolju moguću skrb”, naglasio je.


“Napravit ću sve”


Komentirajući razliku u brojkama između Hrvatske i Srbije, rekao je: “Nisu uvodili bitno različite mjere, ne mogu objasniti tu razliku niti je to moj zadatak, o tome vode računa epidemiolozi. Moj primarni zadatak je prilagoditi zdravstveni sustav novim uvjetima i to radimo.


Apeliram na cjelokupnu naciju da drže razmak. To je način kako spriječiti širenje infekcije. Osobno nisam odgovoran za brzinu širenja infekcije, ali ću učiniti sve da prilagodim sustav situaciji. Napravit ću sve da prilagodim zdravstveni sustav na nove brojke.”


Na pitanje što je s odgađanjima redovnih pregleda, Beroš je napomenuo: “Od početka mandata su me dopale dvije velike zadaće – adekvatno odgovoriti na covid-19 ugrozu i organizirati zdravstveni sustav. Određene mjere, usmjerene financijskoj održivosti zdravstvenog sustava i stabilizaciji, na premijerovom su stolu, siguran sam da ćemo brzo razgovarati o tome”


Rekao je kako nisu mišljenja da bi dodatne participacije dovele do redukcije lista čekanja, no svakako će kao jednu od prvih mjera tražiti uvid u to koliko tko radi “jer prva mjera je kontrola radnog vremena”, istaknuo je Vili Beroš za N1.