Stožer

Beroš: “Strpljenje nam je na kraju, ne možemo biti taoci necijepljenih, uvodimo covid potvrde!”

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1,042 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5.691. Preminulo je osam osobaU posljednja 24 sata zabilježeno je 1,042 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5.691.


Među njima je 552 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 59 pacijenata. Preminulo je osam osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.


Trenutno je u Hrvatskoj 865 oboljelih u dobi od 7 do 18 godina.
Broj osoba u samoizolaciji je 11.647. Ukupno se oporavilo 367.842 osoba, a od toga 678 u posljednja 24 sata. Do danas je ukupno testirano 2.638.469 osoba, od toga 10.353 u posljednja 24 sata.


Brojke po županijama


Broj novozaraženih po županijama:


 • Splitsko-dalmatinska (173)
 • Grad Zagreb (228),
 • Zagrebačka (115),
 • Zadarska (55),
 • Osječko-baranjska (42),
 • Dubrovačko-neretvanska (51),
 • Šibensko-kninska (13),
 • Brodsko-posavska (35),
 • Primorsko-goranska (63),
 • Krapinsko-zagorska (36),
 • Vukovarsko-srijemska (20),
 • Međimurska (12),
 • Varaždinska (30),
 • Istarska (18),
 • Bjelovarsko-bilogorska (21),
 • Karlovačka (28),
 • Požeško-slavonska (20),
 • Ličko-senjska (13),
 • Koprivničko-križevačka (33),
 • Sisačko-moslavačka (13)
 • Virovitičko-podravska (23)

Na pressici Nacionalnog stožera civilne zaštite šef HZJZ-a Krunoslav Capak podsjetio je da je na novoj karti ECDC-a cijela Hrvatska “u crvenom”.


“Prije tjedan dana imali smo 816 novozaraženih, a prije dva tjedna bilo je 596 novih. Incidencija je 239 u prosjeku”, rekao je Capak.


Beroš: Mogu se svi ljutiti, ali reći ću istinu


Beroš se prisjetio vremena “kad smo hrlili i cijepili se”.


“Sjetimo se svi trenutka kad smo željno očekivali dolazak cjepiva. Balansiranjem mjera osigurali smo ovu nevjerojatno uspješnu sezonu. No, onda dolazi pad interesa za cijepljewnje, jesen.


Mogu se svi ljutiti, ali reći ću istinu: virus žrtve nalazi među necijepljenima.


Cijepljeni su sigurniji, nalaze se na sunčanoj strani ulice. Ima tu mjesta i za ostale pa pozivamo još jednom necijepljene: cijepite se, pridružite nam se, imat ćemo ljepšu jesen”, rekao je Beroš.


Beroš: “Ne možemo biti taoci necijepljenih”


Smatra da smo nepotrebno “u crvenom”, jer izlaz, kaže, imamo.


“Onaj tko misli da ga virus neće dohvatiti, u krivu je. To se može dogoditi svima. Cijepimo se, zaštitimo živote. Dovoljan je jedan odlazak liječniku ili na mjesto gdje se cijepi.


Meni je najzanimljivije, ali i nepravedno, je to što je ključ uspjeha u rukama necijepljenih. O njima ovisi hoće li naši napori pasti u vodu. Ako ne vjerujete meni, znanosti, vladi, stožeru, vjerujte matematici.


Naše strpljenje je na kraju, ne možemo biti taoci necijepljenih. Sve se dovodi u pitanje, svi napori. To nije dobro”, rekao je Beroš.


Gdje će sve uvesti covid potvrde


Osvrnuo se na uvođenje covid potvrda, ističući: “Imamo sve alate”.


“Kao što neko vrijeme najavljujemo, potpuno svjesni situacije, u zdravstvu pripremamo dvije nove mjere kojima bi se u zdravstveni sustav uvela upotreba covid potvrde. U pripremi je nekoliko odluka”, najavio je Beroš.


Najavio je i da će od sljedećeg tjedna Stožer uvesti novinu u načinu izvještavanja o novim slučajevima: “Dodat ćemo odnos cijepljenih i necijepljenih među oboljelima”.


Upitan je hoće li se covid potvrde primjenjivati u trgovačkim centrima?


“Svaki dan razgovaramo o toj problematici. U općem kontekstu, razmišljamo i o drugim resorima. Mislim da je resor socijalne skrbi također resor gdje bi se ovo trebalo uvesti.


Ali razmišljamo i šire, ovisno o pandemiji. Struka će odlučiti o trgovačkim centrima. Svjesni smo ograničenja ovih potvrda. Mislimo da je to najbolji način u ovom trenutku”, rekao je Beroš.


Beroš je upitan kako će funkcioniranje covid-potvrde u zdravstvenom sustavu.


“Činjenica je da daljnje okolnosti su te koje će odrediti redefiniranje upotrebe covid-potvrda. Tu je sad više elemenata, djelatnici, bolesnici, posjete…Ima tu još elemenata, opskrba bolnica. Mi smo krenuli od zdravstvenih djelatnika. Za pacijente već postoje propisi i to ne bismo širili u ovom trenutku”, rekao je.


“Zdravstvo kao primjer svima ostalim uvest će potvrde. Treba težiti tome da upotreba bude toliko sigurna da onda se mogu regulirati posjete bolnicama i ostalo. No, krenimo redom i vidjet ćemo što nam sve donosi sutra. Stvari se mijenjaju”, kaže.


Kako će to funkcionirati u zdravstvu?


Kako će uvođenje covid potvrda funkcionirati u zdravstvu?


“Činjenica je da daljnje okolnosti su te koje će odrediti redefiniranje upotrebe covid-potvrda. Tu je sad više elemenata, djelatnici, bolesnici, posjete…Ima tu još elemenata, opskrba bolnica.


Mi smo krenuli od zdravstvenih djelatnika. Za pacijente već postoje propisi i to ne bismo širili u ovom trenutku.


Zdravstvo kao primjer svima ostalim uvest će potvrde. Treba težiti tome da upotreba bude toliko sigurna da onda se mogu regulirati posjete bolnicama i ostalo.


No, krenimo redom i vidjet ćemo što nam sve donosi sutra. Stvari se mijenjaju”, neodređen je bio Beroš.


Beroš: “Danska se otvara, mi ne možemo zbog necijepljenih”


Upitan je što će biti s kampanjom cijepljena te hoće li se covid potvrde početi široko koristiti, kao što je to u Francuskoj, gdje su potrebne, primjerice, i za odlazak u restorane?


“Cijepljeni već imaju neke benefite. Mi bismo vrlo rado poduzeli neke mjere da je broj necijepljenih manji. Danska se otvara, zašto mi o tome ne možemo razgovarati? Zato jer nemamo dovoljno cijepljenih.


Capak je rekao da se nastavlja s kampanjom kao do sada, ali da će cjepivo biti još dostupnije.


“I dalje radimo na dostupnosti. Ostale varijante su šira upotreba covid-potvrda, u dosta zemalja to funkcionira. Mi krećemo s zdravstvenim sustavom, to je prvi korak. Sljedeći korak je moguća obveza cijepljenja, o tome razmišljamo”, govori Capak.


Tko će plaćati testiranje necijepljenih u zdravstvenom sustavu?


“U prvom koraku će to biti besplatno, ali nakon toga, ovisno o više parametara, to će se isto plaćati”, rekao je Capak.