Koronavirus

Beroš odgovarao na pitanja građana: Kakav je put do izliječenja i koliko će trajati zaraza?

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot

Foto ScreenshotMinistar zdravstva Vili Beroš na društvenim mrežama odgovara na pitanja građana.


Najavio je kako će u Areni Zagreb biti centar za prijem građana drugog stupnja.


– Imamo primarne, sekundarne i tercijarne centre. Jedan od tih sekundarnih bit se u Areni Zagreb, rekao je Beroš.


Koja je cijena jednog testa na koronavirus?
Ne mogu na to odgovoriti. Cijena je irelevantna, bitno je da testova ima dovoljno.


Ima li Hrvatska dovoljno respiratora?


Imamo 500 stacionarnih respiratora i 300 mobilnih. To je, ako gledamo u postocima, daleko veći broj od potencijalnog broja oboljelih, kada se gleda talijanski i kineski scenarij. Ovo je nova bolest i potreban je oprez. EU je poduzela javnu nabavu, čime ćemo doći do dostatnih količina.Zašto se testiranja provode samo u Zagrebu?


Testiranja smo omogućili sedam dana nakon što je test osmišljem. Nakon što su se pojavili drugi testovi, omogučili smo još dva centra za testiranje u Zagrebu.


No, kako se se radi o novom genskom testu, moramo biti iznimno oprezni. Ako dođe do lažno negativnog testa, to bi mogao biti problem. Svjedoci smo toga da se na tržištu pojavljuju brojni testovi.


Zašto okolne zemlje provode više testova od Hrvatske?


Da je veći broj oboljelih, onda bi se povećavao već broj zaraženih, teških bolesnika. Tome nije tako, dakle strategija je više nego utemeljena.


Što je s eksperimentalnim lijekovima lijekova koji su se pojavili u inozemstvu?


Struka jedina to može odgovoriti. Bilo je informacija o lijekovima koji djeluju, ali to se nije pokazalo točnim. Siguran sam da infektolozi znaju prepoznati što bi moglo biti od utjecaja, a što ne. Moramo biti objektivni i ne nasjedati spinovima.


Zašto imamo tako malo oporavaka?


Zato što želimo biti sasvim sigurni da je pacijent zdrav i siguran. Uveli smo kriterij da pacijent mora biti sasvim bez simptoma, i da testovi moraju biti negativni 48 sati.


Od dijagnoze do ozdravljenja?


To je vrlo, vrlo individulano, kao i u slučaju gripe.


Kako će raditi sanitetski prijevoz?


U ovom trenutku nemam podataka da je sanitetski prijevoz diskunkcionalan na bilo kakvom nivou, postoje službe koje se bave time i uvjeren sam kako će one donijeti mjere i odluke prema potrebi. Ukoliko iskrsne problem, to će riješiti Ministarstvo.


Što je s otkazanim terminima pregleda?


Bitno je da svi koji trebaju hitnu pomoć to i dobiju. Kasnije ćemo razgovarati i onima koji su zakinuti. Oni sa stanjima koji zahtijevaju adekvatan tretman će dobiti zdravstvenu zaštitu.


Koliko su ugrožene osobe s autoimunim bolestima?


Takvi pacijenti spadaju u rizičnu skupinu. Neka ne napuštaju domove ako to mogu izbjeći.


Hoće li se postrožiti putovanje trajektom?


Naša epidemiološka slika je još uvijek dobra. Stožer ne donosi ništa samostalno, već na temelju mišljenja struke. S obzirom na trenutnu situaciju, neće. Razmišlja se o zabrani internih migracija.


Trebaju li vozači i prekogranični radnici po povratku iz inozemstva otići u izolaciju?


Da. Stav je čitave međunarodne zajednice da opskrbni putevi moraju ostati otvoreni, no osnovni preduvjet za to bio je da se pronađe način kako da se ti ljudi na neki način samoizoliraju.


Postoji reguliran tijek protoka robe koji garantira neometanu opskrbu, ali i da neće doći do veće zaraze.


Građani u trgovinama se ne pridržavaju preporuka za razmak od dva metra u zatvorenom


Apeliram na svijest građana, njihovu odgovornost. Moramo misliti o vlastitiom, ali i tuđem zdravlju. Pridržavanje razmaka je od najvećevažnosti. Ponašajte se odgovorno prema sebi i prema drugima.


Koliko će trajati epidemija?


Ništa ne mogu predviđati. Razloga za optimizam nudi činjenica da epidemija u Kini jenjava. Ja se onadam da će to biti do šestog ili sedmog mjeseca. Mi se pripremamo na sve scenarije.


Kako se trebaju ponašati trudnice?


Trudnice su općenito otpornije na sve infekcije, priroda na taj način brani majku. Zna se da je broj trudnica manji nego oboljelih u populaciji.


Preporuke za sve rizične skupine su iste, izbjegavanje kontakata, održavanje higijene. Ako održavamo distancu, peremo ruke,mogućnost infekcije je minimalna.


Smijemo li izlaziti van?


Vrlo je poželjno biti na zraku, kretati se, gibati se, ali ne kretati se u skupinama većim od pet. 


Šetnja je vrlo korisna, ali nikako u velikim grupama.


Kako razlikovati gripu od korone?


Nemoguće ih je razlikovati u početku. Važna je epidemiološka slika.U početku nema velike razlike u simptomima, bitno je s kim ste bili u kontaktu.


Što je opasnije, koronavirus ili gripa?


Gripa je također virusna bolest, ali stoljećima je prisutna u ljudskoj populaciji. Određeni imunitet je stečen. Svake godine virus gripe može se promijeniti, pa nas taj imunitet ne štiti u potpunosti, ali pomaže nam da ozdravimo.


Pitanje je što bi bilo kad bi istovremeno kronavirus i virus gripe bili pušteni u populaciju koja nema imuniteta. Možda bi gripa bila puno opasnija.


Koja je četvrta faza obrane od koronavirusa?


Riječ je o karanteni pojedinih područja, odnosno ograničavanju kretanja u pojedinim područjima zemlje.


Smijem li raditi u svome dvorištu, bez kontakta s drugima?


Virusi nisu svjetski prvaci u skoku u dalj. Oni se prenose u okviru distanci koje smo naveli, dva metra u zatvorenom i metar vani.


Mogu li kućni ljubimci prenositi virus?


Koliko znam, domaće životinje ne mogu prenositi virus.


Zašto nošenje maske za sve ne stavite pod obvezno?


Nošenje maske se nije pokazalo posebno protektivnim u općoj situaciji. Da je to tako, svi bi nosili maske i nitko se ne bi zarazio.


Zašto kurirske službe imaju dozvolu za rad?


Moramo se pridržavati svih uputa, izbjegavati fizički kontakt, ako često rukujete novčanicama navucite gumene rukavice. Poslodavci kurire moraju djelatnike informirati o načinu sprječavanja zaraze.


Zašto se ove rigoroznije mjere nisu provele prije dva ili tri tjedna? Nije li za njih prekasno kada zaraženih ima više od 105?


Ne znam na temelju kojih podataka gospođa tvrdi da je broj zaraženih veći. Mi se dobro držimo u odnosu na neke susjedne zemlje. Sve građane se moglo zatvoriti u stanove, ali to ne bi odgodili širenje epidemije.


Na dio pitanja, koja se ne tiču direktno resora ministra Vilija Beroša iz Vlade će biti odgovoreno pismenim putem, poručeno je gledateljima na kraju prijenosa.