Ministar zdravstva

Beroš o inicijativi za njegov opoziv: Nemam običaj napuštati nedovršeni posao

Hina

Josip Regovic/PIXSELL

Josip Regovic/PIXSELL

Problemi u zdravstvu ne rješavaju se odlascima ministara zdravstva, smatra BerošMinistar zdravstva Vili Beroš poručio je u povodu oporbene inicijative za njegovim opozivom, kako ga ne zanima zadržavanje ministarske fotelje pod svaku cijenu no da se problemi u zdravstvu ne rješavaju odlascima ministara već nacionalnim konsenzusom svih političkih opcija.


“Politička pozicija oporbe je tu da propitkuje i kritizira. S konstruktivnim kritikama nikada nisam imao problem, dapače, doživljavam ih kao poticaj. Međutim imam problem s neutemeljenim optužbama i insinuacijama koje su se baš zgodno intenzivirale upravo uoči lokalnih izbora”, napisao je u srijedu Beroš na facebooku.


Oporba se, dodaje, u ovom periodu neuobičajeno koncentrirala na resor zdravstva i njega osobno, koji se već više od godine dana bore s epidemijom covida-19.
“To ne mogu prihvatiti jer se više od godinu dana intenzivno borimo s epidemijom covida-19 koja se ne može usporediti s niti jednim ranijim izazovom. To nije isprika već konstatacija postojećeg stanja u sklopu kojeg se istovremeno provode aktivnosti prema restrukturiranju sustava u smjeru dugoročne održivosti. Manevri oporbe samo nas udaljavaju od tog cilja i pitam se koliko je spremna poduprijeti stvarne promjene u naslijeđenom sustavu zdravstva da bi svim hrvatskim građanima bilo bolje”, navodi Beroš.


Napominje i kako je oporba imala svoju priliku rješavati postojeće probleme no to se nije dogodilo.


“Dapače, svojim nečinjenjem dali su doprinos produbljivanju postojećih problema. Ne zanima me zadržavanje ‘fotelje’ ministra pod svaku cijenu, no nemam običaj napuštati nedovršeni posao. Problemi u zdravstvu ne rješavaju se odlascima ministara zdravstva, već kroz nacionalni konsenzus svih političkih opcija”, zaključio je Beroš.


Saborska oporba jednoglasno se u srijedu složila da ministar zdravstava mora otići, podržavši inicijativu SDP-a za pokretanjem njegova opoziva. Opoziv će, najavili su, pokrenuti uskoro kako bi Berošu dali vremena da razmisli o tome što se događalo u zdravstvenom sustavu te mu pružili priliku da sam podnese ostavku.