Ministar o pismu pet članova Znanstvenog savjeta

Beroš o Laucu: Pojedinačno istupanje članova Savjeta šteti i šalje lošu poruku

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

“Ni ja se ne slažem s njegovim izjavama, o daljnjem postupanju odlučit će onaj tko je relevantan. Jučer sam naveo argumentaciju zašto je važno propitivati znanost, imati nekoliko različitih utemeljenja za razmišljanje”, rekao je ministarMinistar zdravstva Vili Beroš izjavio je u petak, komentirajući pismo pet članova Znanstvenog savjeta koji su se jutros ogradili od istupa člana Savjeta Gordana Lauca, kako pojedinačno istupanje članova šteti Savjetu i šalje lošu sliku i poruku nekonzistentnosti.


“Jasno je za znanost da se propituje, no kad imate znanstveni forum on putem glasnogovornika ili člana Vlade iskaže stavove”, rekao je Beroš novinarima nakon što je s europskom povjerenicom za zdravstvo i sigurnost hrane Stellom Kyriakides obišao cjepno mjesto na Zagrebačkom Velesajmu.


Oko pojedinačnog istupanja članova Savjeta u vlastitoj ingerenciji putem društvenih mreža usuglasili smo se da moramo upozoriti da takav način komentiranja stručno utemeljenih činjenica šteti. Imamo Znanstveni savjet koji šalje nedvosmislene poruke – cijepljenje spašava živote i pomaže izlasku, kazao je Beroš.
Petero članova Znanstvenog savjeta u petak se ogradilo od svih istupa Lauca o pandemiji, a posebice od najnovijih Laucovih poruka da je pandemija završena, kao i preporuka za cijepljenje samo starijih osoba.


Upitan kako je moguće da osobe iz Znanstvenog savjeta vode javnu antikampanju prema službenoj kampanji Beroš je odgovorio: “Možda imate bolje informacije. U ovom trenutku imam informaciju da je većina članova Znanstvenog savjeta konstruktivna i dalje, želi sudjelovati u Vladinom promišljanju o krizi i ne namjerava napustiti Znanstveni savjet jer bi to značilo lošu poruku, poruku nekonzistentnosti”.


Moramo se boriti za svoje ideje ako u njih vjerujemo, nastavit ćemo to i dalje. Važno je slati jasnu poruku što Vlada čini. Svi članovi Znanstvenog savjeta koji to ne čine, neka se propitaju o tome, kazao je.


Ponovio je kako se ne slaže s Laucovim izjavama na društvenim mrežama.


“Ni ja se ne slažem s njegovim izjavama, o daljnjem postupanju odlučit će onaj tko je relevantan. Jučer sam naveo argumentaciju zašto je važno propitivati znanost, imati nekoliko različitih utemeljenja za razmišljanje”, rekao je ministar.