Kritizirao Gordana Lauca

Beroš: Neki članovi Savjeta rade štetu, ali imaju pravo na svoje stajalište

Hina

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

“Loše je kad svi imaju jednako mišljenje, to bi pokazalo da smo negdje pogriješili. Ali, to što izlazi van kritiziram, molim da ne bude tako i molim sve koji participiraju u Znanstvenom savjetu da budu svjesni da iznošenjem svojih stavova na društvenim mrežama moguće rade štetu”, izjavio je Beroš novinarima nakon sjednice VladeMinistar zdravstva Vili Beroš kritizirao je u četvrtak istupe člana Znanstvenog savjeta Gordana Lauca oko cijepljenja, rekavši da članovi Savjeta trebaju slati jednoznačnu poruku i biti svjesni da svojim stavovima možda rade štetu no, dodao je, Lauc ima pravo na svoje stajalište.


“Loše je kad svi imaju jednako mišljenje, to bi pokazalo da smo negdje pogriješili. Ali, to što izlazi van kritiziram, molim da ne bude tako i molim sve koji participiraju u Znanstvenom savjetu da budu svjesni da iznošenjem svojih stavova na društvenim mrežama moguće rade štetu”, izjavio je Beroš novinarima nakon sjednice Vlade.


Istaknuo je kako je zbog toga na sjednici Znanstvenih savjeta osobno zamolio i upozorio sve članove da šalju jasne i jednoznačne poruke i da ne zbunjuju građane.
Komentirajući Laucovu objavu na facebooku kako je “konsenzus Znanstvenog savjeta da su cjepiva loša zaštita od zaraze” kazao je da svatko ima pravo na svoje stajalište, ali zajednički stav nakon sjednice Znanstvenog savjeta, koje je Vladino savjetodavno tijelo na volonterskoj razini, iznosi predstavnik Vlade.


Na upit hoće li Lauc biti izbačen iz Savjeta, Beroš je odgovorio da Lauc sam odgovara za svoje osobno promišljanje. Ipak, on misli da će “pojedinci shvatiti da iznošenjem svojim stavova štete i da će se to izmijeniti”.


U vezi najave u nekim medijima da će od 1. studenog biti proširena upotreba covid digitalnih potvrda, Beroš je ponovio kako to nije točno i pozvao da se javnost ne zbunjuje na takav način.


Ipak, nije demantirao da Nacionalni stožer civilne zaštite o tome razmišlja. Poručio je kako je na stolu sve, pa i ta epidemiološka mjera, a Stožer na dnevnoj bazi promišlja o optimalnom trenutku njihova eventualnog uvođenja


Beroš: Prvi korak u reformi zdravstva bit će objedinjena javna nabava


Beroš je govorio i o prijedlogu reforme zdravstvenog sustava koji je Ministarstvo zdravstva poslalo zainteresiranim ustanovama. Poručio je da u ministarstvu postoji vizija reforme zdravstva, ali smisao je tu viziju šire iskomunicirati pa su zdravstvenim ustanovama poslani radni prijedlozi kako bi na njih dali osvrte.


Najavio je da će u sklopu reforme, neovisno o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, njegov prvi korak biti objedinjavanje javne nabave u zdravstvenim ustanovama.


“Preduvjet da bi mogli objediniti javnu nabavu je njihova vlasnička struktura, jer ministarstvo i država nemaju mogućnost nametnuti obvezu bilo kojoj županijskoj bolnici da se pridruži objedinjenoj javnoj nabavi. Objedinjena javna nabava je prvi korak prema kojem idemo, već su poduzete određene mjere”, kazao je i poručio da će rezultati tih koraka biti ubrzo vidljivi.


Cilj zdravstvene reforme nije “pojesti svoju djecu”, već će u fokus staviti bolesnike i pacijente, te osigurati kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu u svakom dijelu zemlje.


“O tome treba li centralizirati županijske ustanove ili ne postoji i dalje prijepor. Vidjet ćemo što ćemo nakon konzultacija i e-savjetovanja iznjedriti kao konačni prijedlog odluke”, rekao je Beroš.