Pandemija

Ministar Vili Beroš naredio mobilizaciju hrvatskog zdravstva: “Oni koji su preboljeli koronu su osnova naše borbe u budućnosti”

Hina

Vili Beroš / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Vili Beroš / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Aktualno stanje s koronavirusom tjera nas sve u zdravstvenom sustavu na izvanredni angažman, od liječnika primarne zdravstvene zaštite, hitne pomoći, zavoda za javno zdravstvo do svih bolnica koje skrbe za sve oboljele, dodao jeMinistar zdravstva Vili Beroš naredio je potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj zbog aktualne situacije s koronavirusom.


“Naredio sam kao ministar zdravstva potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Upravo je ovo vrijeme da pokažemo istinsku predanost našem pozivu”, napisao je Beroš na facebooku u utorak.


Aktualno stanje s koronavirusom tjera nas sve u zdravstvenom sustavu na izvanredni angažman, od liječnika primarne zdravstvene zaštite, hitne pomoći, zavoda za javno zdravstvo do svih bolnica koje skrbe za sve oboljele, dodao je.
Kako javlja N1, Beroš je dodao kako postojeći bolnički kapaciteti popunjavaju.


“Svjedočimo tome da se KB Dubrava polako puni. Kako se pune postojeći kapaciteti, dodajemo nove. Za sad je sve pod kontrolom. Isto tako, još proljetos sam govorio kako ćemo moći organizirati 250 do 300 respiratora, oni sukcesivno dolaze u KB Dubravu, kao i radnici koji će se brinuti za bolesnike”, dodao je ministar.


“Jutros smo se posvetili opskrbi kisikom, koja je sada puno važnija nego što je bila proljetos. Priprema se Arena, razmišljamo o opskrbi kisikom i same Arene. Na izazove se odgovara iz sata u sat”, kazao je ministar.


“Zdravstveni sustav ima još dovoljno kapaciteta da odgovori na sve potrebe. Ali tko zna koliko će još sestara biti u samoizolaciji ili zaraženi. Oni koji su već preboljeli koronu su osnova naše borbe u budućnosti. Poslali smo i dopis medicinskim fakultetima, šaljemo i srednjim školama, preko tisuću njegovateljica je na Zavodu, i njih se kontaktira, Ministarstvo potiče same ustanove da razmišljaju o zapošljavanju”, kazao je.


“Moj poziv usmjeren je u smislu da svatko od nas mora dati maksimum da savladamo situaciju. Sve i svi. Moj poziv je mišljen u smjenu homogenizacije sustava, ovaj virus nije prijevara, on je tu”, rekao je.


Dodao je i kako današnji crni rekord broja umrlih i nije toliko neočekivan kada govorimo u kontekstu broja novozaraženih. “Ako ga gledate u kontekstu novozaraženih, on i nije neočekivan. Potrebno je naglasiti da je krajnje vrijeme da se osvijestimo”, upozorava ministar.


Što se tiče današnjeg broja nobozaraženih, koji je ipak manji nego proteklih dana, ministar kaže sljedeće: “Bilo bi optimalno da je tako. Jedna lasta ne čini proljeće, pa tako rezultati jednog dana ne moraju značiti da je to rezultat novih mjera. U ponedjeljak smo uveli nove mjere, njihov rezultat očekujemo tek tjedna do dva od uvođenja. Ovo bi bio sjajan znak”, kaže ministar i zaključno ističe kako još ne može komentirati slučaj KB Dubrava jer je zdravstveni nadzor još u tijeku.


U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1413 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 18 osoba je umrlo, što je najveći broj umrlih u jednom danu od početka epidemije.


Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je trenutno ukupno 11.311, a među njima je 897 pacijenata na bolničkom liječenju. Na respiratoru je 57 pacijenata.


U zagrebačkoj Areni u ponedjeljak su počele pripreme za prijem bolesnika s covidom-19. Postavilo se 400-tinjak ležajeva, a po potrebi kapaciteti smještaja će se povećavati.