Nacionalni stožer

Stožer objavio sve detalje novih mjera za Jadran! ‘Mi smo učinili sve, sad je loptica na građanima’

P. N.

Foto Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto Davorin Visnjic/PIXSELL

Ne vjerujmo pisanju teoretičara zavjere, vjerujmo struci, znanstvenicima i medicini koja nas je već u povijesti više puta spasila od brojnih pogibeljnih bolesti", kazao je BerošNacionalni stožer civilne zaštite danas je na press konferenciji objavio detalje novih mjera koje se odnose na Jadran. Na tjednoj razini, broj zaraženih raste 35 posto, a danas je 176 novih slučajeva.


Božinović o novim mjerama za Jadran


Potpredsjednik Vlade Davor Božinović objavio je detalje novih mjera koje će se od 26. srpnja do 15. kolovoza primjenjivati za sve jadranske županije, uključujući i područje Novalje, Senja i Karlobaga u Ličko-senjskoj županiji.


Nove mjere nalažu;
– Zabranu održavanja svih javnih događanja i okupljanja s više od 50 osoba na jednom mjestu, osim ako se radi o javnom događanju i okupljanju osoba s EU digitalnom potvrdom. Pritom je maksimalni broj osoba limitiran na tisuću, uz prethodnu suglasnost lokalnih stožera.


– Javni događaji mogu trajati maksimalno do ponoći.


-Privatne svečanosti, uključujući i svadbe smanjene su s 30 na 15 osoba uz pridržavanje mjera (držanje razmaka, maske itd.). Više od tog broja moguće je uz covid potvrde, opet do maksimalno tisuću ljudi.


-Sajmovi se mogu održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera.


-Sportska natjecanja uz prisustvo gledatelja mogu se održavati samo ako svi gledatelji i tehničko osoblje imaju digitalne covid potvrde.


“Organizatori svih ovih događaja obavezni su najkasnije sedam dana prije početka događanja poslati obavijest o namjeri organiziranja lokalnom stožeru jedinice lokalne samouprave. On mora donijeti odluku u roku od 48 sati i proslijediti je županijskom stožeru, koji mora odlučiti u dodatnih 48 sati. Ako se dva stožera, lokalni i županijski ne mogu složiti oko ispunjenja uvjeta, onda se dostavlja sve Stožeru civilne zaštite RH koji donosi konačnu odluku”, zaključio je Božinović.


Beroš apelirao na građane


“Sami svjedočite da smo od kraja trećeg vala, od kraja travnja upozoravali na mogućnost pojave novih sojeva i ponovnog javljanja zaraze. To se desilo, delta soj je među nama i to nas mora tjerati na oprez. Nezahvalno je prognozirati što će se događati dalje. Puno je nepoznanica, cijeli svijet traži odgovor na pandemije. Prolongiranje cijepljenja i ignoriranje epidemioloških mjera su siguran put u crveno. Kome to treba?”, upitao je ministar Vili Beroš.


Apelirao je da je odgovornost na svima nama.


“Još jednom razmislimo o cijepljenju. Ne vjerujmo pisanju teoretičara zavjere, vjerujmo struci, znanstvenicima i medicini koja nas je već u povijesti više puta spasila od brojnih pogibeljnih bolesti”, kazao je Beroš, dodajući da su Vlada i Nacionalni stožer učinili baš sve što su mogli.


“Loptica je sada na građanima, svi moramo uprijeti u istom smjeru”, dodao je.


Markotić o delta soju i lijekovima


Alemka Markotić kaže kako među novim slučajevima s oko 70 posto dominira delta soj.


“Najveći rizik su i dalje okupljanja i putovanja mladih. Oni nisu polučili veće hospitalizacije, ali ugroženi su stariji koji su imunokopromitirani. Njima je preporuka da se cijepe”, rekla je.


Izjavila je i da će se do kraja listopada definirati ključnih deset kandidata za ulazak u proceduru proizvodnje lijekova protiv covida-19.


O britanskom eksperimentu


Hoće li Hrvatska posegnuti za modelom Velike Britanije i ukinuti sve mjere poslije turističke sezone?


“Ako taj eksperiment uspije, sigurno bi to bila dobra vijest, ne samo za Hrvatsku, već i cijeli svijet. No ponavljam, u ovom trenutku mi jedan od elementarnih uvjeta koje su Britanci ispunili nemamo – oni imaju visoku stopu procijepljenosti stanovništva, pogotovo onog najugroženijeg, gdje su cijepili 87 posto ljudi. Mi smo daleko od toga. Kad već spekuliramo, da se britanski model pokaže učinkovit, onda bi to bio poticaj svima da se cijepe”, odvratio je Božinović.